Hadžidedić: Ukoliko ne žele da se Rusija udomaći u BiH…

Vijesti 14. jan 201812:33 > 12:36
N1

Tema današnje redovne sesije Kruga 99 je "Bosna i Hercegovina u rascjepu internacionalnih realpolitika". Uvodničar sesije je bio vanjskopolitički analitičar i profesor međunarodnih odnosa, Zlatko Hadžidedić.

Predsjednik Kruga 99, Adil Kulenović, za realpolitiku kaže da isključivo slijedi interes i koristi, a ne etiku i moral, te da se to najbolje sada pokazuje – u doba neoliberalizma. Bosna i Hercegovina je gorko iskusila zbir međunarodnih realpolitika kroz međunarodne konferencije nakon disolucije Jugoslavije, mišljenja je Kulenović.

Hadžidedić je ukazao da je svaka politika zapravo uvijek bila realpolitika, te da u BiH nedostaje državotvorna svijest. Novi rat na području BiH se neće desiti jer ne postoje resursi potrebni za to, ali postoje nagovještaji o održavanju konferecije u Londonu na kojoj bi se mogle prekrajati granice BiH u skladu s mapama koje su se pojavile u angloameričkoj štampi čiji su autori samozvani diplomati i obavještajni stručnjaci, upozorava Hadžidedić.

On je komentarisao navode portala Žurnal.info o navodnom djelovanju paravojnih jedinica u RS: “Za nas u BiH je pozitivno što je u svijetu odjeknula vijest o postojanju paravojnih jedinica jer će to konačno prisiliti zemlje NATO pakta da konačno nešto poduzmu, iako to zasada ne predstavlja otvorenu oružanu prijetnju ni BiH, ni NATO paktu. Ukoliko ne žele da se Rusija udomaći u BiH, onda zemlje NATO pakta moraju nešto poduzeti, ne iz humanističkih, već iz čisto realpolitičkih razloga”, kazao je Zlatko Hadžidedić.