Dunović: Čović u 5. osnovne nije naučio šta je demokratija

Vijesti 15. jan 201808:50 > 09:03
N1

Potpredsjednik Federacije BiH i član Demokratske fronte Milan Dunović bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Dunović je, između, ostalog komentarisao HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Dragan Čović direktno radi protiv države u kojoj je član Predsjedništva, čak najavljuje blokadu države nakon izbora 2018. godine što nisu korektne izjave. Čović sve građane BiH, samim tim i Hrvate, želi odvesti u blokadu, demonstraciju sile u kojoj demokratija ne postoji i u kojoj kaže “izbori mogu biti samo ako se meni rezultati svide”. Čović u petom osnovne nije naučio šta je demokratija“, smatra Dunović.

Gost Novog dana smatra da ‘prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH predstavlja završetak etničke podjele građana’.

Bili bismo u situaciji da brojimo krvna zrnca glasačima. Taj prijedlog bi nas vratio u ratna ili predratna vremena.

Željko Komšić je prošle sedmice najavio kandidaturu za člana Presjedništva BiH što je izazvalo buru komentara.

Željko Komšić i Dragan Čović su predstavnici dvije suprotstavljene politike u BiH. Komšić je reprezent građanskog viđenja BiH, a Čović smatra da isključivo nacionalna prava su prava koje građani BiH trebaju imati. Treba neko da vam dozvoli da se izjasnite kao jedan od tri naroda, a ostale niko i ne računa. To je sve što nudi koncept Dragana Čovića. Ne nudi ništa, samo nacionalni izjašnjenje“, rekao je Dunović.

Potpredsjednik FBiH je kazao da Željko Komšić nudi alternativu.

Imali smo vladavinu gospodina Čovića u proteklom mandatu koji je izabran, kako on voli reći, jedinim legitimnim glasovima. Da li je uradio išta pozitivno za Hrvate, da ne govorim o drugima narodima. Vidim da se Hrvati, kao i svi, iseljavaju više nego ikada, ekonomska situacija u BiH je takva da smo najnerazvijenija država u Evropi. To je politika Čovića i HDZ-a. Znamo koliko Komšić voli BiH, bez obzira što je moj kolega Čavara kazao da Komšić kandidaturom pokazuje koliko ne voli BiH.”