Čolak: Dvije stvari u glavnom fokusu HNS-a

Vijesti 15. jan 201812:55 > 12:58
N1

Bariša Čolak, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine kazao je danas poslije sjednice Glavnog vijeća HNS-a da su u fokusu djelovanja dvije stvari: Izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

Predsjednik je rekao najbitnije što je trebalo. Mi ćemo napraviti ono što smo se danas dogovorili, kako bismo pomogli našem izaslanstvu u Vijeću Evrope. Po mogućnosti da zauzmu jedinstven stav, pojedine amandmane ćemo pokušati usvojiti temeljem izaslanika. Vidjet ćemo šta možemo popraviti, a mislim da neke stvari trebamo. Treba imati u vidu da to već traje dugo vremena. Treba se fokusirati na izmjene Izborng zakona BiH, to je najvažnije pitanje“, kazao je Čolak i dodao:

“Ustav i Izborni zakon su dva pitanja na koja se trebamo fokusirati”.

Njegov kolega Mijo Krešić iz HNS BiH nakon sjednice je kazao da se HNS danas dotakao lokalne samouprave u Tuzli i problema obrazovanja na teritoriji BiH.

Glavno vijeće će od Vijeća Evrope tražiti da se uskladi status Općine Tuzla, da bi se omogućila implementacija izbornih rezultata. To nije tamo implementirano po mjesnim zajednicama. To je jedina općina koja nije provela izbore na razini mjesnih zajednica, to nije demokratski“, kazao je Krešić.

On je istakao da je HNS danas bio na tragu da obrazovanje obuhvati cijelu BiH, ne samo kantone i županije.

Da se dotaknemo diskriminacije, gdje konstitutivni narodi nemaju mogućnost učiti nacionalnu skupinu predmeta“, naveo je Krešić, dodavši da taj problem traje već 20 godina.