Čavara o raspuštanju Parlamenta: Radit ću u interesu FBiH

Vijesti 15. jan 201817:06 > 17:11
N1

Marinko Čavara, predsjendik Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao pod kojim uslovima će raspustiti Parlament FBiH. U razgovoru sa Aleksandrom Tolj rekao je da je teško odgovoriti na to pitanje, ali će uraditi sve u interesu entiteta kojim predsjedava.

“Teško je odgovoriti na takvo pitanje. Ustav jasno nalaže, da ukoliko Parlament ne uspije donijeti proračun prije početka proračunske godine, raspušta se Parlament. Na meni je odgovornost da to ne uradim. Odgovornost je i da to uradim. Rekao sam da razmišljam, moram zbog prisege koju sam dao. Cijenit ću šta je manje štetno. Ako Parlament srlja u neku vrstu sukoba, i vodi u teže stanje, morat ću odlučiti između lošijeg i manje lošijeg rješenja. Ako se pokaže da je raspuštanje Parlamenta manje lošije rješenje, to ću uraditi u interesu FBiH”, izjavio je Čavara.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kazala je da Čavara za raspuštanje Parlamenta FBiH mora tražiti saglasnost njenu, ali i Milana Dunovića.

“Jasno je ovdje, nema dvojbe da je proračun zakon. Ustav je razdvojen po pitanju proračuna. Ukoliko se utvrdi da Parlament nije u stanju donijeti zakone, tada predsjednik uz saglasnost potpredsjednika raspušta. Izuzetak je narpavljen, ako ne bude napravljen proračun – tada predsjednik sam raspušta Parlament. Ja kažem, tražit ću da smanjimo posljedice po FBiH”, istakao je Čavara.

Čavara je ocijenio da Vlada FBiH može funkcionisati i u slučaju raspuštanja Parlamenta.

“Nemamo zakona do izbora novoga sastava. To je problem. Zato to nisam uradio do sad, da nema negativnih posljedica. Raspuštanje bi donijelo probleme u funkcionisanju, neću to uraditi – samo ako se pokaže da je neka druga situacija loša po FBiH. vjerujem da može doći do dogovara u Parlamentu”, naveo je predsjednik FBiH.

Hoće li ga koalicioni partneri optužiti za stvarnje krize?

“Zabrinjavajuće je da SDA i njezini zastupnici su davno ušli u predizbornu kampanju. Oni zajedno sa opozicijom, nabace spinove, kao naivci naprave nered u većini. To je dio kampanje. SDA je značajno pao rejting, pa se žele predstaviti kao zaštitnici bošnjaštva, bosanstva”, kazao je za N1 Marinko Čavara.

SBB je tražio kompromisno rješenje, uložili su 294 amandmana na budžet?

“To je iskaz nezadovoljstva, jer nisu konsultirani u izradi proračuna. Ne trebaju me pozivati da raspustim parlament”, poručio je Čavara.

SDP s druge strane tražio je brisanje etničkih prefiksa iz naziva preduzeća. Čavara im je odgovorio:

“SDP traži svoj prostor na političkoj sceni, bili su u vlasti, bilo je i kriminalnih radnji. Određenim spinovima žele produbiti i staviti tenzije u parlamentarnoj većini. Prijedlog je bio da se smijeni direktorica Kliničog centra u Sarajevu. Nismo to prihvatili, drugi prijedlog – besmislena rezolucija o federalizaciji u federalnom Parlamentu. Završilo je sa prijeldogom da se briše prefiks ‘hrvatski i herceg-bosna’ koja su nastala u predvašingtonskom sporazumu, kada su bili u vlasti nisu se zalagali za to”, rekao je Čavara.

Za N1 je Marinko Čavara komentarisao i izborni zakon.

“Postoji namjera da se kroz izmjenu izbornog zakona, odnosno kroz izmjenu Ustava zagarantira potpuna dominacija Bošnjaka u Federaciji nad Hrvatima i Srbima. Odnosno da se kroz Ustav zavede da Bošnjaci birajui hrvatske i srpske predstavnike. To je neprihvatljivo”, izjavio je za N1.

“Treba nam uspostava korektnih odnosa, ako se bude išlo na konfrontaciju – ne znam gdje će nas to dovesti. Ratovali smo na ovim prostirima, sukobi nam ne mogu donijeti ništa. Saradnja može donijeti stabilnost, mir i prosperitet, bolje socijalno i ekonomsko stanje, da nam mladi ne odlaze”, stava je Čavara.

Dogovaranje oko ključnih stvari će upravljati FBIH zajednički”, poručuje na koncu razgovora uz konstataciju da se samo tako dalje mogu rješavati problemi.