Predstavnici Roma: Jesmo li građani države BiH ili nismo

Vijesti 15. jan 201817:49 > 19:34
N1

Podnošenjem zahtjeva za članstvo u Evropsku uniju BiH se obavezala da će ispoštovati sve zahtjeve. Jedan od njih je puna integracija Roma, kazano je danas na okruglom stolu Vijeća nacionalnih manjina FBiH održanog u Tuzli.

Uz podršku roditelja, 22-godišnja Admira Biberović završila je psihologiju. Vodi svoju mjesnu zajednicu te je član komsije za jednakopravnost polova.

“Trenutno radim na osnaživanju i jačanju kapaciteta mladih Roma da se uključe u nevladine organizacije, da bi dokazali da i mi Romi možemo doprinijeti nekim promjenama u svojoj sredini”, kaže Admira Biberović, predsjednica Udruženja “Euro Rom” Tuzla.

Biberović je jedna od 15.000 Roma koji žive u TK. Više od 95 % njih nema stalna mjesečna primanja, više od pola živi u neadekvatnim uslovima, a polovina ih nema zdravstvenu zaštitu.

“Napravljen je određeni napredak u smislu da je ovdje usvojen lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma koji će trajati do 2021. godine i na taj sistemski način ćemo rješavati probleme Roma”, poručuje Nedžad Jusić, predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom Vijeću Tuzla.

Neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i dalje je prepreka demokratskom razvoju BiH. Romi i dalje traže izmjenu Izbornog zakona.

“Zato što su Romi građani i pripadnici nacionalnih manjina ove države. Tokom rata su pokazali i branili suverenitet i integritet ove države i to je primjer da ove godine u kontinuitetu se rješava i da znamo jesmo li građani države BiH ili nismo”, ističe Mehmed Mujić, Vijeće nacionalnih manjina FBiH.

“Kako se BiH približava integraciji u EU, pitanje inkluzije Roma kao i sva pitanja koja se tiču ljudskih prava i osnovnih sloboda, sve su važnija u donošenju odluka”, ocjenjuje Olaf Deussen, Delegacija Evropske unije u BiH.

Obrazovanje je ključno za promjenu teške ekonomske i socijalne situacije ove nacionalne manjine koja mora više biti svjesna toga, poručuju Romi.

“Sva djeca koja su završila bar srednju stručnu spremu, imaju donekle šansu da nađu posao. Ovi ostali, gube tlo pod nogama i zato nema ni zapošljavanja”, tvrdi Šaban Mujić, UG “Sar e Roma” Tuzla.

Prava pripadnika nacionalnih manjina nalaze se na vrhu liste prioriteta agende Vijeća Evrope. Iako je puno urađeno po tom pitanju, još je puno stvari koje treba riješiti.