Osnivač "Srbske čast" za N1: Udruženje broji 40.000 članova

Vijesti 15. jan 201817:58 > 19:45
N1

"Srbska čast" je udruženje osnovano u Nišu prije pet godina i broji više od 40.000 članova. Osnivač Bojan Stojković tvrdi da su humanitarci, ali je za N1 priznao i da u njihovim redovima ima bivših kriminalaca.

Ukoliko se dokaže da su nekoga vrbovali, izvodili vojne vježbe ili da su prijetnja po bezbjednost bilo kojeg stanovnika spremni su, kažu i na robiju. U suprotnom traže odgovornost ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i novinara koji su u javnosti plasirali informacije da je “Srbska čast” paravojna formacija.

“Ukoliko se dokaže da su veterani ili pripadnici ‘Srbske časti’ i sva udruženja sa kojima Veterani RS sarađuju, ukoliko su paravojna formacija – ja sam potpisujem doživotnu robiju”, poručuje Duško Vukotić, Veterani RS.

“Srbska čast” je humanitarna organizacija koja pomaže ugroženima bez obzira na nacionalnost, tvrdi osnivač Bojan Stojković, a navode da je u Rusiji bio na vojnoj obuci, odbacuje.

“Jesam dobio orden Ruske federacije od Kaljakina, generala, zato što sam vodio proteste protiv NATO-a u Srbiji, a ne zato što sam tamo neke obuke izvršavao u Rusiji”, tvrdi Stojković.

“Srbska čast” u Republici Srpskoj nema registrovano udruženje, nemaju članstvo već simpatizere zbog čega nije poznat broj sljedbenika.Tvrde da su humanittarna organizacija i da se finansiraju od sopstvenih sredstava.

“Slikali smo se sa veteranima u njihovim uniformama ovdje ispred udruženja i skinuli ih. A oružje, ne znam o kojem oružju govorite. Ja se sa oružjem nisam ni fotografisao. Ono Bojan što se slikao možete da pitate njega, a to su airsoft klubovi u Srbiji”, kaže Igor Bilbija, “Srbska čast RS”.

Stojković navodi i da su pojedine fotografije nastale i na određenim svečanostima poput obilježavanja godišnjice 63. padobranske brigade. Kaže da “Srbska čast” ima više od 40.000 članova širom svijeta.

“Kod nas ima i doktora i vojnika i svih pripadnosti. Možete da budete doktor ili ste bivši kriminalac. Svako ima prošlost svoju, važno je da li se pokajao ako je bio loš”, smatra Stojković.

Bilbija ne krije da je imao problema sa zakonom.

“(Da li vi imate krivični dosije?) Da, imam. I dajem saglasnost da svi imate uvid u moj dosije. (Zbog kojih dijela?) 2014. godine sam izvadio potvrdu da sam neosuđivan i da se protiv mene ne vodi krivični postupak, a vi radite dalje šta oćete”, navodi Igor Bilbija, “Srbska čast RS”.

Prema našim saznanjima privođen je zbog zelenaštva i nanošenja teških tjelesnih povreda. Da li se protiv neke osobe vodi istraga ili ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da ne mogu odgovoriti.Ali navode:

“Prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova potjernica u vezi sa osobama bliskim “Srbskoj časti”. Takođe, nisu utvrđeni bilo kakvi propusti zbog kontakata ove organizacije sa štićenim ličnostima Republike Srpske”.

Odgovore na slična pitanja za članstvo “Srbske časti” u Srbiji iz MUP-a te države nismo dobili.

Na Facebook stranici Stojkovića je fotografija grupe ljudi sa obilježjima “Srbske časti” i sina predsjednika RS Igora Dodika. Slučajno ili ne u isto vrijeme su prolazili Gospodskom ulicom.