Mektić: Dva načina kako se obračunati sa Srbskom časti

Vijesti 16. jan 201810:59 > 11:17
N1

Formiranje paravojnih formacija mene podsjeća na početak rata. Ovako je počelo 1991. godine, kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije na koje se stavljali istaknuti kriminalci. Od takvih je sve počelo. Je li treba da nam se to ponovi?, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić komentarišući članove 'Srbske časti'.

Ministar sigurnosti BiH je na konferenciji za novinare govorio o pripadnicima Srbske časti koji su se pojavili na defileu prilikom proslave neustavnog Dana RS. Nakon njihovog pojavljivanja u Banjaluci pokrenula se lavina komentara da se radi o paravojnoj formaciji.

Ima li ekstremista u FBiH, pitala me novinarka RTRS-a. Rekao sam da ima. O tome sam govorio. Pa kada ja to nisam govorio transparentno o terorizmu? Ima ga svugdje, ali ovo je sada aktuelno i o tome ću sada govoriti. Ovo je opasno što se manifestovalo oko Srbske časti“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je kazao da je Srbska čast paravojna i parabezbjednosna formacija.

To je opasno jer se pojavljuju na ovakav način. Neprihvatljiva je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam vidio da se oblače u nejelitnije ratne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava“, izjavio je Mektić.

Mektić je kazao da humanitarci ne oblače ratne uniforme i ne nose oružje.

Na RTRS-u je nedavno bila humanitarna večer gdje se putem telefona. Bili su tu predsjednik RS, premijerka i ostali… I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildali i pokazivali oružje?“, kazao je Mektić.

On je kazao da je ovo pokušaj da se obmani narod i građani.

Kako oni sami ističu, nisu registrovani kao nikakva organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizavaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime – kažnjavan za ovo i ono djelo. To su krivična djela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucjenjivanja i kao narko dileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko. Takvi su u uniformama Srbske časti koji su osuđivani pravosnažnim kaznama kao narko dileri“, istakao je Mektić.

Ministar sigurnosti je postavio pitanje: “Za koga su napravljene paravojne formacije? Kome i kakvu poruku treba da pošalju? Da li će nabildani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci uspostavljati red ovdje? Uniforma je da bi negdje uspostavio red, eliminisao neku prijetnju itd. Kome to oni stavljaju do znanja i kome pokazuju?

Mektić je kazao da su članovi Srbske časti okupirali jedan kafić u Banjaluci prije defilea 9. januara te pitao zašto se institucije RS nisu ogradile od Srbske časti.

U jednom kafiću, prije nego će izaći na paradu, zaposjeli su čitav kafić. To je bio strah i trepet, samo što nisu počeli legitimisati ljude. Kakve to veze ima sa insitucijama RS? Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS.

Dodik smatra da je ovo poruka SNSD-a i vlasti u RS.

Ko ne bude s ovom vlašću, biće njihov problem. Je li to znači? Ovo je eskadron za Srbe. E neće moći. Takva priča neće proći. Je li to znači da ko se ne povinuje ili pokaže bilo kakav otpor ili kritiku prema ovoj vlasti u RS, imaće problema sa eskadronom ovim, koji ne prezaju od fantomki. Šta znači uniformisana osoba sa oružjem i fantomakama. Šta oni znače? Je li to humanitarac?“, pitao je Mektić.

On je kazao da postoje dva odgovora na ovaj izazov.

Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kojem nivou ili drugi da krenemo i mi u formiranje paravojnih orgnaizacihja pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova.”

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1