BiH među rijetkim državama u Evropi sa plavim pasošem

Vijesti 16. jan 201812:21 > 13:43
N1

Nedavno je objavljena nova lista Henley Passport Index na kojoj su ocijenjene 'jačine' pasoša suverenih država. Izvještaj je napravljen za 199 zemalja i odnosi se na slobodu putovanja u 218 zemalja bez potrebe za vizom.

Prvo mjesto dijele Njemačka i Singapur čiji državljani mogu putovati bez vize u 177 država. Slijede Danska, Finska, Japan, Norveška, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo…

Pasoš BiH nalazi se na nezavidnom 93. mjestu, a državljani BiH mogu putovati u 105 svjetskih zemalja bez vize.

Od zemalja regiona, Slovenci se nalaze na 29. mjestu jer bez vize mogu putovati u 167 zemalja, pasoš Hrvatske je na 46. mjestu jer Hrvati mogu putovati u 155 zemalja bez vize, dok pasoš Srbije zauzima 75. mjesto s obzirom da njeni državljani bez vize mogu putovati u 119 država.

Države kandidatkinje za članstvo u EU sa godinama su mijenjale boje svojih pasoša. Danas sve članice EU, osim Republike Hrvatske, ima pasoš nijanse crvene boje.

Ministarstvu civilnih poslova BiH uputili smo pitanje da li bi državljani Bosne i Hercegovine uskoro mogli dobiti novi dizajn i boju pasoša.

Trenutno Ministarstvo civilnih poslova Bosne I Hercegovine nema namjeru mijenjati izgled putne isprave Bosne I Hercegovine. Ističemo da ni evropsko zakonodavstvo nije regulisalo kako treba da izgleda putna isprava država članica Evropske unije, kao ni država koje teže ka članstvu u Evropsku uniju. Pravo svake države je da samostalno odlučuje o izgledu putne isprave, pa tako I Bosna I Hercegovina reguliše svojim zakonodavstvom izgled pasoša“, odgovoreno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH.