Dodik: Namjerno govorim BiH, nisam Putinov nego Mirin

Vijesti 16. jan 201820:57 > 21:38
N1

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u emisiji N1 na 1 kazao da u RS-u ne postoje paravojnici, a da, ukoliko se nađu kako se tajno organizuju, biće zatvarani i eliminisani.

Reporterka N1 Snežana Mitrović pitala je Dodika da li je Putinov čovjek u BiH, te o njegovoj eventualnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

Gdine Dodik, šta je za Vas organizacija “Srbska čast”?

Dodik: Vidio sam i neku navodnu sliku na kojoj sam ja bio sa njima. Ja sam se slikao sa hiljadama ljudi i pojma nemam šta je ta organizacija i ko su ti ljudi. Nema nijedne informacije o protivzakonitom djelovanju te organizacije, a svi koji pričaju nešto negativno o njima nemaju nikakav dokaz i potpore da je riječ o paravojsci. U Republici Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija, ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalifikuje obilježavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan.

Da li je za Vas normalno da humanitarci budu u uniformama i naoružani, i je li isto kada obični srpski domaćin nosi nacionalna obilježja ili kada to radi grupa sa kriminalnim dosijeom?

Ispoljavanje nacionalnog pripadništva je sloboda svih onih koji to osjećaju, a kriminalce treba strpati u zatvore bez obzira ko su. Kriminalce treba da goni policija i svako onaj ko se oglušio o zakon treba da odgovara. U Republici Srpskoj nema paravojnika, a ukoliko ih nađemo da se tajno organizuju, a naći ćemo ih, biće zatvoreni i eliminisani. Postoji sud koji će takvog zatvoriti.

Ministar bezbjednosti BiH tvrdi ipak da je “Srbska čast” paravojska?

Ne želim da komentarišem njegove tvrdnje, očigledno da Mektić kada mu neko od novinara dobaci nešto izlazi na konferenciju za novinare. Ministar, bez obzira koji, kada izađe sa neprovjerenim podacima je nešto što uliva loš osjećaj kod ljudi. On ima svoj način rada u koji ne želim da ulazim, ali provjerite šta je prije govorio i šta je sada istina. Kada jedan ministar izađe i kaže nešto kao što je Mektić ovih dana, za to trebaju dokazi, a ne da ga novinari hrane informacijama ili slikama.

Nisu samo mediji prenijeli priču, američki Senat je imao izvještaj gdje se i Vi pominjete, kao i ruski centar u Nišu, Vi kao Putinov čovjek, da vodite anti Nato politiku, i prorusku?

Ja sam dijete Mire i Bogde Dodika. I ničiji drugo. Poštujem predsjednika Putina, i ponosan sam na činjenicu da mogu da se s njim sretnem nekoliko puta godišnje. U Moskvi sretnem dosta i Nijemaca i Zapadnih Evropljana biznismena u momentu kada zapadna Evropa uvodi sankcije Rusiiji. Postoji jedna haranga, propagandna mašinerija koja je pokrenula svu tu vrstu priče. Ako postoje formacije onda su to zapadne. Ima zvanična organizacija Altea, znate koliko je u prošlosti bilo ovdje stranih vojnika. Sad se neko nađe da govori o prisustvu, oni najbolje znaju, to mi djeluje potpuno neozbiljno, pa čak iako je od strane Senata. To se radi za potrebe lobiranja, znamo mi to, i mi ćemo naći tako nekoga da to kaže.

Jeste li VI sada za Nato ili protiv Natoa, za referendum o Natou ili …?

I Ivanić i Bosić i mnogi su govorili Nato nas je bombardovao, ne želimo granicu na Drini.
Srpski narod ima pamćenje. Šta sad, ja nisam protiv, ali nisam ni za. Mi smo rekli da se ne svrstavamo u tom pogledu, onda su rekli nemate pravo, ali kako ćete odvesti Bosnu u Nato ako mi nismo za. Naravno da ne možete to da uradite. Ja računam da opozicija, iako nije bila uz Deklaraciju, da je dio konsenzusa po tom pitanju. Otiće jednog dana na refrendum, i narod će reći je li za. Ja to poštujem. Nato nas nije uvjerio da je objektivan. Otimačina imovine u RS, neka lokacija u Han Pijesku data BiH, a Nato potrčao da to kaže da je u redu, šta njih briga za naše lokalno zakonodavstvo i pravosuđe. Bez obzira što ste moćni.

Prema tome, Nato kad bude objektivan i ne bude politički motivisan možda ćemo razgovarati, sarađivati, nikakav problem, ali dok je politički motivisan za koncept unitarne BiH, onda izvinite mi nismo za to. Oni ruše ustavni poredak BIH.

Na akademiji za Dan RS govorili ste više od 15 puta “BiH” umjesto Bosna i Hercegovina. Je li bilo slučajno, ili namjerno kao odgovor Bakiru Izetbegoviću na termin “RS”?

Namjerno. Kad drugi budu govorili imenom i prezimenom Republika Srpska i ja ću govoriti Bosna i Hercegovina.

A hoćete li u narednom periodu biti kandidat za člana Predsjedništva BiH ili Bosne i Hercegovine?

Dođi 18.maja pa ću ti reći.

Da vam radno mjesto bude u Sarajevu?

Neće biti. Može u Istočnom Sarajevu. Hipotetički. Ali mnoge stvari će se promijeniti, nisu korektne neke stvari, šta član predsjedništva iz RS ima polagati zakletvu u BiH, ali treba polagati zakletvu u RS. Samo u Republici Srpskoj, pa tamo je biran.

Ali sada će reći da ste secesionisti?

Ne, ja samo poštujem pravila.

Da li zamišljate Predsjedništvo BiH u kojem sjedi recimo pored Vas i Željko Komšić i Šefik Džaferović/Denis Zvizdić? Kako Vam to izgleda?

Nikako. Kako bi izgledalo. Nikako. Član Predsjedništva ako ja budem, biće sveden na ono što jeste. Ne može ovo što su oni pravili nekog monstruma.

Onda biste sami sebi kao članu oduzeli nadležnosti?

Ne, to treba vratiti RS. Treba smanjiti broj vojnika na 3.500, obustaviti programe koji troše, svesti na ono šta jeste BiH.

Mislite da bi na to pristali Komšić, Džaferović, Zvizdić…?

Pa da vidim šta će.

Je li Vam ljepše izgleda Predsjedništvo Vi, Fahrudin Radončić i Dragan Čović?

Nisam ja čovjek k'o ona baba da znam, šta se babi snilo. Znate, ima moj unuk koji ima četiri godine i igrao bi se, a sva starija djeca bi da gledaju onu seriju “Selo gori, a baba se češlja”. A on kaže šta se češlja, što ne zovete vatrogasce, e i to vam je tako.

Nakon vica da se vratimo ozbiljnim temama. Kandidatura gdina Komišća, reakcija HDZ-a, stiže Kolinda Grabar Kitarović, mogu li se očekivati dogovori, kompromisi, ili će biti blokada?

Na nekim pitanjima ne može biti kompromisa. Ako je Ustav rekao da Hrvat ide, biraju ga Hrvati. Ne mogu da ga biraju Bošnjaci. Najbolje bi bilo da se nađe rješenje za Izborni zakon i da izbori uđu u potpuno legitimnu fazu. Iako ne dođe do dogovora mi tražimo da se dese izbori, jer će RS izabrati i parlament i Vladu do Nove godine, ako u FBiH ne može mi nismo spremni da budemo kolateral te sitacije. Hrvatima treba prepustiti da biraju svoga člana Predsjedništva, a ne kao što je bilo dva puta biranje Komšića.