Kada Hotić: Munira se samo ogradila, žrtve su žrtve

Vijesti 18. jan 201808:32 > 08:54
Anadolija (AA)

Tokom prvog dana posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini u Sarajevu je organizovan susret sa predstavnicama Udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa'.

Nakon održanog sastanka medijima se obratila Munira Subašić, predsjednica Udruženja, čija je izjava izazvala burne reakcije.

Naime, na pitanje da li je u razgovoru bilo govora o Ahmićima i eventualnoj posjeti ovom mjestu, Subašić je kazala da ”ona uvijek govori šta se desilo u Srebrenici’‘ i da ”ne zna više nigdje šta se i šta desilo”.

Dan poslije pokušali smo stupiti u kontakt sa Munirom Subašić, ali ona nije bila dostupna za izjavu. Prema riječima Kade Hotić iz Udruženja ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa. Hotić je za N1 prokomentarisala izjave Munire Subašić o Ahmićima i ‘kraljici Balkana’, kako je Subašić nazvala Kolindu Grabar-Kitarović.

Mi znamo za Ahmiće. Čuli smo. Ali normalno da ne možemo svjedočiti ondje gdje nismo bili. Ja se ljutim kada neko priča o Srebrenici, da se desilo to i to, a on samo čuo. Imaju ljudi koji su kompetentni. Ona (Munira Subašić) nije rekla da ne zna za Ahmiće. Ona je rekla da se bori za Srebrenicu i da poznaje taj dio, a da imaju druga udruženja koja pokrivaju ta područja. Šta su mediji prenijeli, to je druga stvar“, odgovorila je Hotić.

Smatrate li da se ovakvim izjavama podcjenjuju svi ostali zločini koji su se dogodili?

Ni u kom slučaju. U Prijedoru je bio genocid, kao u Srebrenici, ali nisu uspjeli dokazati. Mi smo svjesni, po saznanju i druženju sa prijedorskim udruženjima i sa narodom Prijedora. Ahmići su izgorjeli, ali da mi svjedočimo o tome i da mi u ime tog naroda govorimo, nije uredu“, izjavila je Hotić za N1.

Na izjavu Subašić u srijedu je reagovalo i Udruženje “Žena-žrtva rata”. U saopćenju navode “da su šokirani izjavom Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” koja je rekla da ne zamjera predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović zato što nije posjetila Ahmiće.”

Anadolija (AA)

Na pitanje da li članovi Udruženja ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’ namjeravaju u narednom periodu posjetiti Ahmiće i razgovarati sa porodicama žrtava, Hotić je kazala:

Mi smo bili u Ahmićima i na svim stratištima i obilježavanju godišnjica. Ali ne moramo mi govoriti o Mostaru, kada tamo ima udruženje, kao i u Travniku, Kotor-Varošu… Ne pričaju ni oni o nama ispred nas. Ne treba to tako gledati. Munira se samo ogradila. Žrtve su žrtve, bez obzira gdje, i one u Vukovaru i na Kosovu. ali naš je domet ondje gdje smo doživjeli“, poručila je Hotić.

Naša sagovornica smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović epitet “kraljice Balkana” zavrijedila kada je u Potočarima otvoreno govorila o genocidu u Srebrenici.

Za razliku od drugih zvaničnika koji su jedva rekli, a neki od kojih smo očekivali podršku nisu. Munira je to naglasila zbog čega je tako nazvala. Sve zavisi kako mediji vade iz konteksta. Ne treba tako gledati. Poslali smo joj otvoreno pismo, a ona nam je odgovorila. Rekli smo da je potrebno je da jedni o drugima iznosimo ljepšu sliku jer je svijet pun mišljenja o nama da smo najgori. Svako ima prljavog veša i svi kriju. Nije uredu da mi jedne druge blatimo. Trebamo iznositi ono što vrijedi. Poslijeratna situacija je svugdje teška i treba puno da se voda izbistri. Munira ima dobre namjere, suosjećamo se sa svim žrtvama“, istakla je Hotić.