Grabar-Kitarović u srednjoj Bosni: Hrvatska je uz vas

Vijesti 18. jan 201813:43 > 13:47
N1

Drugog dana posjeta BiH, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bez najave i u potpunoj diskreciji, posjetila je Ahmiće i Križančevo Selo.

“Vrlo sam zadovoljna posjetom, mislim da smo u Sarajevu imali dobre, kvalitetne, iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja i staviti naglasak na dobru stranu odnosa između dviju država koje su toliko orijentirane jedna na drugu”, rekla je predsjednica Hrvatske. 

“Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni i priče o napretku BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska napose mladih ljudi. Na nama je da se stvore nova radna mjesta, da se stvore socijalni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, rekla je predsjednica.

Hrvatima u BiH je poručila: “Hrvatska je uz vas.”

“Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, to je najbolji način da se pomogne ovim ljudima da ostanu ovdje. Na taj način držim i da promičemo prijateljstvo između RH i BiH, između hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekla je predsjednica.

“Jamac opstojnosti je sveukupno stanje, ali uz gospodarske reforme nužno je provesti i političke, koji će hrvatskom narodu omogućiti pravne mogućnosti. Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo Europske unije, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za gospodarstvo i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije. Ulazak BiH u članstvo EU jedan od čimbenika koji će pridonijeti ostanku Hrvata i njihovom opstanku ovdje u BiH. Dobit ćemo forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima prije nego što oni prerastu u probleme”, rekla je Grabar Kitarović.

Na večeri je nastavljen prijateljski razgovor oko toga kako dalje s nekim otvorenim pitanjima. “Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija, nego da iskreno jedni s drugima razgovaramo”, rekla je predsjednica.

“Pelješki most nije nešto što je usmjereno protiv BiH, on će pomoći BiH i rasteretiti Neum, jer ne želimo da bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jest”, rekla je Grabar Kitarović.

Ured Predsjednice RH
Ured Predsjednice RH
Ured Predsjednice RH
Ured Predsjednice RH

Podsjetimo, hrvatska predsjendnica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev u četvrtak posjetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.

Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo, a novinari koji prate njen posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

Na spomen obilježja predsjednica je položila bukete cvijeća i poklonila se žrtvama a potom produžila ka Novoj Bili i Vitezu gdje je imala ranije najavljene susrete s gospodarstvenicima i zaposlenima u bolnici “Fra Mato Nikolić” čiji rad financijski pomaže hrvatska vlada.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao je lokalnim medijima kako se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku. “Ovo je veoma značajna poruka Grabar Kitarović koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava”.