Muminović: Od institucija u BiH niko ne ulaže u astronomiju

Vijesti 05. feb 201509:47 > 09:51
N1

Gost jutarnjeg programa Novi Dan u regionalnoj temi bio je Muhamed Muminović iz astronomskog društva Orion koji je govorio o značaju astronomije kao nauke.

Astronomija je nauka čiji je glavni pokretač radoznalost. Astronomija je prije svega satkana od inspiracije i može igrati jedinstvenu ulogu u povećanju ljudskog kapaciteta, mentalnoj i psihološkoj izgradnji individue, naročito putem obrazovanja na svim nivoima.

Mogli bi naći veliki broj primjera gdje je astronomija povezana sa različitim granama nauke. Zemlje koje imaju više novaca da priušte bolju opremu imaju razvijeniju astronomiju, koja je korisna. Astronomska opservatorija u Sarajevu je bila jedna od najvećih, opservatorija u Hvaru i u Beogradu. To su bile tri opservatorije, s tim da je naš instrument bio jedan od najmodernijih“, kazao je Muminović o značaju astronomije i nekadašnjoj astronomskoj opservatoriji u Sarajevu.

Astronomsko društvo se treba baviti naučnim radom koji ima smisla, i da ide u korak dalje sa ostatkom svijeta. Astronomija je prepoznala opasnost od asteroida bliskih zemlji, mi ne vidimo posljedice koje mogu izazvati kao što su cunami i ostale nepogode“, dodao je.

Mumunović je kazao da od bh.institucija niko ne podržava astronomiju na bilo kakvom nivou, što je poražavajuće.

U BiH se na insitucionalnom nivou niko ne bavi astronomijom, mi smo zadnji čuvari astronomije. Baštinimo tu tradiciju. Mislim da ovdašnji naučnici jako dobro kotiraju u svjetskim krugovima. Jedna astrofizičarka sa ovih prostora radi u NASA-i recimo i dosta nam je pomogla u našem radu“, kazao je Muminović

N1

Istakao je da je internet odigrao veliku ulogu u razvoju astronomije te učinio razmjenu podataka mnogo lakšim.

Ljudi putuju, rade i pomažu lokalnim. Pomoću interneta i ta zajednica postaje malo globalno selo. Teško je razmišljati u fazonu: “ja to volim”, jer se od nečega mora živjeti. Činjenica je da ogroman broj instrumenata istražuje nebo. Sad imamo čak jednu inflaciju podataka zbog čega profesionalni astronomi mogu da dijele informacije“.

Gost je za kraj kazao da nove generacije u školi nemaju priliku toliko učiti o astronomiji.

Nove generacije nisu imale prilku da u školi uče astronomiju, pa se trudim da im pomognem da shvate da astronomija može biti jedno atraktivno zanimanje koje može dovesti do velikih rezultata“.