Koliko je Hrvatima u RS značila posjeta Grabar-Kitarović

Vijesti 20. jan 201817:08 > 17:17
N1

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjete BiH, boravila je i u Derventi kako bi se uvjerila u život Hrvata u Republici Srpskoj, da bi vidjela kako da im pomogne.

A za period nešto veći od 20 godina između dva zvanična popisa u BiH, broj Hrvata se smanjio za skoro 230.000. Najdrastičnija demografska pomjeranja ovog konstitutivnog naroda zabilježena su u Posavini. Benefiti polusatne posjete hrvatske predsjednice ovom kraju još se čekaju.

Napretkov je dom pun. Uglavnom starijih povratnika Hrvata. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svom dvodnevnom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu posvetila im je nešto više od 20 minuta. Ipak su zadovoljni i ohrabreni.

U Derventi je po popisu iz 1991.godine živjelo 21 952. Danas ih živi skoro 10 puta manje. Većina ih je odselila u Zagreb, Slavonski Brod, Požegu.

Politički funkcioneri Hrvata u Republici Srpskoj kažu da će o pomoći povratnicima uskoro detaljnije i to u Zagrebu razgovarati sa hrvatskom predsjednicom.

Delegacija će ići u Zagreb, a namjera je da odemo prije nego što ona dođe, a obećala je da će doći u posjetu isključivo Bosanskoj Posavini“, rekao je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske.

Od 5.000 obnovljenih kuća u Republici Srpskoj, Hrvatska je izgradila oko 600, kaže HDZ-ov ministar u Vladi RS.

Pored nas u Vladi RS i Vijeća ministara, mi nemamo drugog donatora ovdje u Posavini. Jedino u koga možemmo gledati je Republika Hrvatska. Bilo je tu problema s obje strane, od carinjenja, svašta, vjerujem da ćemo te probleme preovladat. I ono što je bitno da 25 godina nakon progonstva Hrvatska ima želju da pomoge ovimm ljudima da se vrate već i da na svom prostoru mogu živjeti“, kazao je Davor Čordaš, ministar za izbjegllce i raseljena lica RS.

U Brodu je po popisu iz 1991.godine živjelo 4.086 Hrvata. U Modriči se sa prijeratnih 9.805, danas broj po popisu iz 2013. sveden na 1.674, što je za oko 80% manje. Najveći broj onih koji su popisani 2013. da žive u Posavini uglavnom rade u inostranstvu ili su penzioneri.

Hrvatska predsjednica im je, kažu, obećala da će se lično vratiti, no preostali Hrvati u Posavini ne gaje iluzije da će isto uraditi i njihovi sunarodnjaci – rasuti po svijetu.