Objavljena lista: Ko su zaslužni i vrhunski sportisti BiH

Vijesti 22. jan 201810:29 > 10:39
Anadolija

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o dodjeli zvanja zaslužnog sportiste BiH i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za 2017. godinu.

Ovom odlukom dodjeljuje se zvanje zaslužnog sportiste Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda u skladu sa ostvarenim sportskim rezultatima koje je sportista ostvario na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u sportskim disciplinama koje su na zvaničnom programu Olimpijskih igara u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), Paraolimpijskih igara u organizaciji Internacionalnog paraolimpijskog komiteta (IPC) i Specijalne olimpijade u organizaciji Međunarodne specijalne olimpijade, odnosno plasmanom za učešće na navedenim takmičenjima na način i pod uvjetima propisanim članom 3. Pravilnika o kategorizaciji sportista na nivou Bosne i Hercegovine.

Zvanje zaslužnog sportiste Bosne i Hercegovine za 2017. godinu dobili su Zikret Mahmić, Nedžad Salkić, Ševko Nuhanović, Tima Džebo, Fikret Čaušević, Mehmed Čolić, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević i Refija Okić.

Zvanje vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za 2017. godinu dobili Larisa Cerić, Elvedina Muzaferija, Sanela Ređić, Mirza Bašić, Mladen Plakalović, Tanja Karišik – Košarac, Emir Lokmić, Ermin Šehić, Asim Medić, Žana Novaković, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Adnan Manko, Lucija Kimani, Hamza Alić, Ismet Godinjak, Amel Tuka, Dževad Hamzić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić, Marko Šljivić, Emina Pašukan, Nikola Bjelajac, Benis Kadrić, Mesud Pezer, Kristina Klačar, Njegoš Mihajlović, Josip Adžaip, Edna Šunjić, Merima Osmanović, Harun Tanović, Andrija Radoš, Nizam Čanćar, Mak Krstić i Adi Mešetović.

Kategorisani sportisti ostvaruju pravo na novčanu nagradu pod uvjetima utvrđenim posebnim rješenjem o kategorizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Zaslužni sportisti ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uvjete za dolazak u penziju u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Vrhunski sportski međunarodnog razreda ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu, a koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata koji je bio osnov za kategorizaciju. Visina jednokratne novčane nagrade zavisi od postignutog rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao. Vrhunski sportisti međunarodnog razreda mogu uživati navedena prava samo ukoliko se aktivno bave sportom u navedenom periodu.

Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine, kao i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2017. godinu, donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Maksimalan iznos jednokratne novčane nagrade koji može ostvariti zaslužni ili vrhunski sportista međunarodnog razreda ne može biti veći od 15.000,00 KM, a maksimalan iznos “Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda” ne može biti veći od 150.000,00 KM.