Kovačević: U ovom momentu ne možemo biti evropska zemlja

Vijesti 22. jan 201818:05 > 18:14
N1

Bosna i Hercegovina neće ući u Evropsku uniju kao povlašteni element, moraju se ispuniti svi uvjeti, kazao je tokom gostovanja u Danu uživo na N1 Slaven Kovačević, doktor političkih nauka.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će u srijedu razmatrati Izvještaj o stanju u BiH i usvojiti rezoluciju o našoj zemlji.

“Prijedlog rezolucije je prilično balansiran dokument koji, s jedne strane, pozdravlja neke pomake u zemlji vezane za dogovor oko usvajanja reformske agende i organizacije popisa stanovništva, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Stategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih”, kazao je danas Senad Šepić, predsjedavajući Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Šepić je dodao da prijedlog ponovo ukazuje na obavezu provođenja izbora u Mostaru, te provođenje odluke Ustavnog suda o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i konačno provođenje odluke “Sejdić i Finci“, koja već osam godina čeka na rješavanje.

Kovačević je dodao da se nacrt rezolucije može podijeliti na dva elementa, na politički dio i  drugi dio koji se tiče socijalnih i ekonomskih reformi, istakao je za N1 Slaven Kovačević.

“Sporan je ovaj politički dio. Konkretno se tiče Izbornog zakona, odnosno sprovođenja četiri presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Ukoliko se ne sprovedu ove četiri presude narušava se evropska pravna stečevina i samim time dolazi u pitanje kandidatski status BiH”, ocijenio je gost Dana uživo.

U nacrtu rezolucije se ne obaziru na vlast kao fenomenom nego, kako je naveo Kovačević, na one koji čine ovu vlast.

“Lideri etničkih stanaka su zapravo kočnica promjena. Vrlo je važno reći da BiH neće ući u EU kao povlašteni element, moraju se ispuniti svi uvjeti. Lideri moraju početi razmišljati evropski, a ne uskostranački”, poručio je Kovačević i dodao:

“U ovom momentu ne možemo biti evropska zemlja”.

Zanimljivo gostovanje pogledajte u videu.