Izbori u BiH: Posebno neizvjesna trka za dvije pozicije

Vijesti 22. jan 201818:18 > 19:17
N1

Mnogo je spekulacija o potencijalnim kandidatima za članove Predsjedništva BiH, ali stranke još ne izlaze sa službenim imenima. Neslužbeno - govori se o mogućim bitkama među nacionalnim strankama za srpskog, hrvatskog i bošnjačkog člana kolektivnog šefa države.

Od aktualnih članova Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću je ovo drugi mandat te se ne može kandidovati treći put zaredom. Ostaje, zato, neizvjesno koga će SDA predložiti kao kandidata za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Pominju se Halid Genjac, Šefik Džaferović, ali i Denis Zvizdić.

“Ko god da bude predložen ispred SDA to je velika čast i odgovornost”, ističe Zvizdić.

Hrvatski i srpski članovi Predsjedništva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, mogu se ponovno boriti za najvišu poziciju u državi, ali nije zvanično potvrđeno da će tako i biti. Savez za promjene (SzP) najavljuje da će sigurno imati kandidata, ali ne i koga.

“Jasno da SzP ima visok stepen međusobnog razumijevanja, i sada je jasno da ćemo izaći sa dva zajednička kandidata, od kojih će jedan biti iz SDS-a, drugi iz PDP-a. Sačekajte da organi kažu svoje, pa da saznate i imena”, poručuje Igor Crnadak.

Da li će Milorad Dodik na megdan kandidatu iz susprotnog tabora, lider SNSD-a nije ni potvrdio, niti demantirao.

“Zanimljiva sam figura, pa se svi zanimaju šta ću biti”, tvrdi Dodik.

Borba bi mogla biti tijesna i za bošnjačkog člana, ukoliko svoje kandidate budu imali SDA i SBB, a u toj kombinatorici pominje se i Fahrudin Radončić. U SDP-u su najavili da će ljevica imati kandidate za sve tri fotelje u Predsjedništvu BiH. Željko Komšić već je nagovijestio da će opet u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva, što je izazvalo burne reakcije.

“To su pretjerane reakcije, po meni. Riječ je o izborima, demokratskoj stvari. Po Ustavu svako se ima pravo kandidovati, naravno u zavisnosti od entiteta, ali i imena koje imate, na žalost. Ne znam čemu toliko i takve reakcije”, kaže Komšić.

Kao i obično, u igri je veliki broj imena, koja se bore za relativno mali broj pozicija. Bez obzira na prividno veliki izbor, analitičari kažu da će birači zapravo birati između nekoliko ranije uspostavljenih mantri.

“Imena će biti skoro ista, ona koja smo gledali proteklih godina, pa i destljeća, a teme će biti iste – busanje u domoljubna prsa, i na zaklinjanje u zaštitu nacionalnih interesa. Iste one teme koje dominiraju zadnjih 30 godina, zagađuju ovaj prostor, i time podrivaju demokratske vrijednosti u ovoj zemlji”, ocjenjuje analitičar Ranko Mavrak.

Političke stranke pripremaju birače za skoro održavanje izbora, ali sa imenima kandidata još ne izlaze. Najneizvjesnije, očekuje se, bit će upravo utrka za Predsjedništvo, ali i za predsjednika Republike Srpske, gdje će se za poziciju boriti SNSD i Savez za promjene.