Pregovori o novom načinu izbora članova Predsjedništva

Vijesti 23. jan 201813:18 > 13:29
N1

Predstavnici političkih stranaka u BiH razgovaraju o novom načinu izbora članova Predsjedništva, koji bi zadovoljio pojedinačne zahtjeve, ali i odluke međunarodnih sudova, saznaje N1.

Kako nam je potvrdio dužnosnik HDZ-a, Bariša Čolak, na stolu je prijedlog da se članovi Predsjedništva biraju neposredno, to jeste u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje bi Dom naroda imao presudnu ulogu. Tako bi bio zadovoljen zahtjev HDZ-a da se omogući biranje “legitimnog predstavnika Hrvata”.

Međutim, kako je rečeno, još nije postignut koncenzus o ovoj temi, zbog različitih gledanja unutar BiH.

“Srpskim strankama je neprihvatljivo da se član Predsjedništva iz Republike Srpske bira posredno, jer smatraju da bi član koji bi bio direktno izabran od naroda imao veći legitimitet. S druge strane, bošnjačke stranke ne podržavaju asimetrična rješenja, gdje bi se dva člana iz FBiH birali posredno, a jedan iz Republike Srpske neposredno”, izjavio je Čolak.

Ova rješenja najbliža su onima iz Aprilskog i Butmirskog pekata, koji su predviđali jednog predsjendika BiH i dva potpredsjednika.

U parlamentarnoj proceduri trenutno su dva prijedloga izmjena Izbornog zakona (HNS i SDA), ali nije izgledno da će ijedan od tih prijedloga dobiti potrebnu podršku.