Zastupničke klupe SDA i HDZ-a ostale prazne

Vijesti 23. jan 201816:53 > 19:27
N1

Iako je za danas bila planirana izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine s jednom točkom dnevnog reda- razmatranje zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta sjednica nije održana. Razlog nedostatak kvoruma. Na zasjedanje nisu došli zastupnici SDA i HDZ-a BiH.

Na satu 12:5. Već tada je bilo jasno da sjednica koju je zakalaza oporba s jednom točkom dnevnog reda- neće baš slavno završiti. No čekalo se. Prikupljali su se potpisi. Čekali zastupnici. Do posljednjeg trenutka. Vrijeme je otkucavalo. Na kraju- od potrebnih 50 zastupnika za kvorum, pojavilo se samo njih 43. Zastupničke klupe SDA i HDZ-a BiH ostale su prazne. Sjenica nikada nije ni počela.

“Ovo predstavlja još jedan dokaz da SDA i HDZ us vojoj želji za očuvanje vlasti ne prežaju da blikiraju FBiH, ovdje nema razlike između njih i zajednički urušavaju FBiH”, kaže Elvir Karajlić, šef Kluba zastupnika SDP BiH.

Za nedolazak zastupnika HDZ-a od ranije se znalo. Do posljednjeg trenutka bilo je neizvjesno hoće li se pojaviti zastupnici iz redova SDA-ovi. Nedozlazak na sjednicu- na njihov račin- značio je i žestoke kritike i optužbe oporbenjaka.

“Ovo je politički kukavičluk od strane SDA, oni su sada birajući između zakona koji smo duzni usvojiti ponovno izabrala- HDZ BiH, svog prrodnog partnera. Izbor između države i HDZ-a, SDA je izabrala HDZ”, kaže Đenan Đonlagić iz DF.

IZ SDA odgovaraju: SDP-u i DF nije cilj donošenje zakona nego čisto politikanstvo.

“SDP želio da ovaj zakon bude usvojen ne bi ovako zakazao sjednicu nego bi se konzultirao s pozicijom i zajedno bi mogao biti usvojen. Na ovaj način pokazali su da im cilj nije bio zakon nego predstava u parlamentu, a željeli su da sruše zakon i PIO zakazujući ovu sjednicu”, kaže Ismet Osmanović iz SDA.

No osim zastupnika SDA i HDZ-a BiH na sjednici se nisu pojavili oporbeni zastupnici BPS-a. Od vladajućih – jedino se pojavila većina zastupnika SBB-a. Zbog toga tvrde- ne plaše se odmazde koalicijskih partnera.

“SBB je došao na sjednicu jer je zakazana po poslovniku i mi smo kao odgovorni odazvali se.. 3 zastupnika nisu došla iz opravdanih razloga. Mi se ne bojimo odmazde, mi smo uradili ono što poslovnik traži od nas”, kaže Nasir Beganović iz SBB.

Nakon današnjeg pokušaja održavanja sjednice – potpredsjednik FBiH upozorava: u ovom entitetu demokracije više nema.

“Zabrinut sam stanjem, jer demokracije u FBiH nema. Bio sam u zabludi da će se zastupnici izjašnjavati tko je za multietničku BiH, a tko ne, ali se dogodilo nesto gore. SDA i HDZ su svojim zastupnicima zabranili raspravu”, kazao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Na kraju današnjeg propalog pokušaja održavanja sejdnice – predlagači poručuju – ne odustajemo – ovaj prijedlog zakona još nije mrtav.