Vraćaju li se na mala vrata Aprilski i Butmirski paketi?

Vijesti 23. jan 201816:54 > 18:13
Anadolija

U izbornoj godini vraćaju se neki stari prijedlozi ustavnih promjena u vezi sa načinom izbora članova državnog Predsjedništva. Za HDZ je prihvatljiv njihov izbor u Parlamentu, dok u SDA o tome ne žele ni da čuju. Srpske stranke bi radije da se član Predsjedništva iz Republike Srpske i dalje bira direktno.

Vraćaju li se na mala vrata Aprilski i Butmirski paketi, koji su predviđali jednog predsjednika BiH, i dva potpredsjednika?

Dva prijedloga u parlamentarnoj proceduri, o trećem se razmišlja. Posredni izbor članova Predsjedništva ponovno je tema o kojoj se pregovara, unutar stranaka, ponekad i u međupartijskim kontaktima, potvrđeno je za N1.

Uz suprotstavljene prijedloge izmjena Izbornog zakona, koje su predložili SDA i HNS, kako nam je potvrđeno, vode se razgovori i o nekim starim rješenjima, koja podsjećaju na period iz 2006. ili 2009. godine, takozvani Aprilski ili Butmirski paket.

Ideju da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentarnoj skupštini, gdje bi Dom naroda imao presudnu ulogu, najviše zagovara HDZ, kojem ne bi bio problem ni da se dva člana iz Federacije biraju u Parlamentu, a jedan iz Republike Srpske direktno na izborima.

“Mi bismo htjeli ovo pitanje riješiti, da članovi Predsjendištva na legitiman način, da to budu legitimni predstavnici, a kako ćemo do toga doći, na izravan ili neizravan način, to je manje bitno”, navodi bariša Čolak iz HDZ-a.

U SDA nisu HDZ-ovi istomišljenici. Za ovu stranku nije prihvatljiva bilo kakva asimetričnost.

“Ukoliko bi to i bio ozbiljan prijedlog, ne bi sigurno prihvatila asimetrična rješenja, tako da mislim da to nije neka realna opcija za nastavak ovih razgovora”, kazao je Safet Softić iz SDA, 

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, više puta je ponovio da posredni izbor Predsjedništva ne dolazi u obzir. U Savezu za promjene su nam potvrdili da su unutar Saveza razgovorali o ovoj temi, ali da je teško očekivati da će ta ideja dobiti podršku bilo koga iz Republike Srpske.
Takvi prijedlozi vraćaju na rješenja iz Aprilskog ili Butmirskog paketa. Oba su predviđala da BiH ima jednog predsjkednika, i dva potpredsjednika.

“Prijedlog amandmana na Ustav predviđa da BiH ima predsjednika i dva potpredsjednika, koji zajedno čine Predsjedništvo, a kandidati za Predsjedništvo su članovi Predstavničkog doma koji nisu izabrani u Dom naroda i koji imaju pismenu podršku najmanje pet članova Predstavničkog doma, pri čemu svaki član daje podršku samo jednom kandidatu.”

Klubovi u Domu naroda, zatim,biraju po jednog kandidata iz svakog Kluba, i listu kandidata vraća u Predstavnički dom.

“… a nakon što bi Predstavnički dom potvrdio listu, članovi Predsjedništva birali bi predsjednika, rotacijom ili na drugi način…”.

To su prijedlozi koji su neslavno završili, a, ukoliko se ponovno o njima budu izjašnjavali, prema dostupnim stavovima političkih stranaka, mogao bi se ponoviti već viđeni ishod.