Zakon podijelio udruženja: Jedni zadovoljni, drugi negoduju

Vijesti 24. jan 201818:33 > 18:35
N1

Usvojeno zakonsko rješenje o penzionom i invalidskom osiguranju podijelilo je i krovna udruženja u Federaciji. Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kategoričnog su stava - Zakon bi mogao nanijeti nepopravljivu štetu!

Odzvonilo je 10 sati. Početak sjednice, po ko zna koji put kasni. Oni nisu. Obespravljeni, ismrcvareni od borbe za egzistenciju, kažu, “spremni i na najgore”. Ispred federalnog parlamenta došli su poručuju tražiti minimum socijalne osjetljivost. Bilo je uzalud. Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju – usvojen! Veliku štetu bi, poručuju prosvjetni radnici, mogao nanijeti i njima.

“Mi imamo ljude u prosvjeti koji i nakon četrdeset godina rada u prosvjeti neće moći ostvariti bod po godini jer nisu imali prosječnu platu. Tako da imamo situaciju da nam nastavnik odlazi u penziju sa 650 – 660 maraka, a po ovom zakonu će biti 500 maraka”, kaže Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Priliku da iskažu nezadovoljstvo radom federalnih vlasti iskoristili su i bivši borci Armije BiH, a pridružili su im se i članovi Udruge zaboravljenih branitelja iz redova Hrvatskog vijeća obrane. Njihovi zahtjevi u odnosu na vladajuće – nepromijenjeni.

“Tri osnovna prava tražimo: jedinstveni registar boraca, jedinstvena organizacija i borački dodatak. Ministar Bukvarević je obećao da će nas pozvati svaki put kada bude rasprava o boračkim pitanjima, a nikad nas pozvao nije. Mi kažemo u oči”, poručili su okupljeni borci Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

O statusu i položaju boračke populacije parlamentarci nisu raspravljali. Tačka dnevnog reda povučena. Zahtijevala je tako Stranka demokratske akcije. Usvojeni zakon o PIO-u podijelio sindikalce i savez penzionera u Federaciji. Najavljuju se i veći prosvjedi.

“Ono što želimo ponoviti jeste da je Vlada Federacije BiH uspjela povećati sadašnje penzije, penzije sadašnjim penzionerima nauštrb budućih penzionera”, navodi Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

“Ako bi se sutra završila sjednica Doma naroda kao ova danas onda bi naravno mi penzioneri imali razloga za slavlje jer se donošenjem zakona stvaraju pretpostavke za poboljšanje sadašnjeg teškog materijalnog i socijalnog položaja penzionera”, kazao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera Federacije BiH.

Naredni će period pokazati hoće li zakon uistinu biti na ruku ili pak na štetu penzionera. Vladajući su, unatoč stotinama okupljenih ispred Parlamenta, odlučili dići ruke u zrak.