BiH ne smije propustiti pruženu šansu na putu ka EU

Vijesti 24. jan 201818:35 > 18:37
Shutterstock

Na Upitnik smo odgovorili, odgovore nismo poslali, a ne zna se ni kad ćemo. Unija nam otvara vrata za brži put prema kandidatskom statusu, ali ta vrata neće još dugo biti otvorena. Možemo li i pored unutrašnjih problema krenuti naprijed?

Vijećem Evropske unije u narednih godinu i po će predsjedavati zemlje kojima je Zapadni Balkan jedan od političkih prioriteta. Bugarsku će na čelu EU naslijediti Austrija, nakon koje slijedi Rumunija. Bh. šef diplomatije Igor Crnadak upozorava da zbog predstojeće kampanje ne smijemo propustiti šansu koja nam se pruža.

“Strateški dokument EU će najbolji efekat postići i najviše pomoći svima nama ako se zadrži temeljni princip vrednovanja svake pojedinačne zemlje na osnovu onog što je uradila. I u smislu sređivanja svojih unutrašnjih odnosa i u smislu reformske agende i generalno provođenja reformi”, kazao je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Bugarska je šestomjesečno predsjedavanje nazvala “balkanskim predsjedavanjem” s ciljem jačanja procesa proširenja nakon godina stagnacije.

“Jedna od ambicija predsjedavanja Bugarske je da se ostvari jasan akcioni plan sa svakom od zemalja bez stvaranja nekih nerealnih očekivanja, ali sa vrlo konkretnim koracima. To je jedan od načina da se osigura mir, sigurnost i prosperitet u regionu”, kaže Avgustina Tzvetkova – Karabascheva, ambasadorica Bugarske u BiH.

Vrlo jasno upozorenje našim vlastima dolazi od šefa delegacije EU u BiH, a zbog predstojeće predizborne kampanje. Lars-Gunnar Wigemark poručuje da niko nema pravo blokirati zemlju zbog kratkoročnih ciljeva.

“Evropska Unija zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana može osigurati da se u narednih stotinu godina na ovom području nikada više ne ispali nijedan metak što bi samo po sebi bilo dovoljno”, naveo je šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador LarsGunnar Wigemark

Pred institucijama u zemlji puno je posla u ovoj godini kao i pred biračima.