Porodica Kurtić već 15 godina ne pije vodu iz česme

N1

Sarajevsko preduzeće Vodovod i Kanalizacija danas je saopštio da će ponovo biti prekida u vodosnabdijevanju grada do kraja godine zbog popravki i radova.

 A pred kolapsom je Vodovod u sarajevskoj mjesnoj zajednici Reljevo. Stara vodovodna mreža premala je za novoizgrađene objekte. Veliki broj domaćinstava u padinskim dijelovima tokom ljeta nema vodu. Mali broj njih nema je ni zimi. Posjetili smo jedno od njih -porodicu Kurtić.

Mjesto Reljevo, naselje Rječica. A zona Grada Sarajeva. Šestočlana porodica Kurtić već 15 godina ne pije vodu iz česme. Voda iz gradskog vodovoda, na koji su priključeni teško dolazi do njihove kuće.

“Hajmo recimo u nazad 10, 15 dana nekako mi može izbaciti 10 do 15 litara i to tek u 17 i 10 mi dođe, do 18 sati se to nakaplje i ne može više”.

“Evo tu je moj sat koji apsolutno se apsolutno ne može. Oni dolaze očitavaju i uvijek je isti broj jer ta voda, znaju i oni ne može doći jer veliko je brdo od glavne ceste”

Kuća iznad njih priključena je na lokalni vodovod. Do njih voda stiže. Izađu im u susret da napune burad.

“Dolazilo je prošle godine kada je bilo hladno, pa je zaledila i ova voda, pa ne možemo da priđemo ni ovoj vodi zimi”.

Kurtići cijene doslovno svaku kap kiše, prikupljaju je u ovu burad iz oluka. Ne mogu je piti, ali je koriste za čišćenje.

Iz gradskog vodovoda, kojem kako kažu Kurtići uredno plaćaju paušal od 2,5KM i poručuju da u Reljevu nema problema sa vodosnadbijevanjem. Problem imaju samo oni koji su bespravno priključeni na mrežu. Iz mjesne zajednice kažu, svi smo ilegalni korisnici.

“Na računu stoji da je bespravni priključak, bespravni potrošač to je zato što je to sve bio prije rata lokalni vodovod, u kome nije učestvovao vodovod sa svojim sredstvima. Nijw njihova infrastruktura”.

Da bi se priključili na lokalni vodovod, treba im 500 KM. Nemaju ih. Hajrudin ne radi, žena je bolesna.

“Meni bi najbolje bilo dvije-tri koze i radi nas, a i radi unuke, imam unuku bolesnu”.

Na koncu, Hajrudin Kurtić ponavlja jednostavne želje, da ima vode, da nabavi koze, i da mu svi budu zdravi.