Komšić: Srbska čast nije priča iz Srbije već iz druge zemlje

Vijesti 24. jan 201820:52 > 25. jan 2018 08:16
N1

Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da priča o Srbskoj časti nije priča iz Srbije već je potekla iz druge zemlje - velike i uspješne.

“To nije domaća priča, to je opasna priča. To nije čak priča iz Srbije, nego dolazi iz jedne velike i uspješne zemlje. To je priča koju smo gledali u Crnoj Gori, koju smo gledali u Makedoniji, to je priča sada premještena u BiH. To je ono čega me strah. Pitanje je koliko naše institucije na nivou države imaju snage, volje i hrabrosti da se tome odupru. Ovo nije bezazlena priča”, poručio je Komšić u Pressingu na N1.

“Ja ne vjerujem da Rusija ide sa tim ciljem da izazove sukobe u BiH, to nisam rekao. Rusija ide s tim da svoj uticaj proširi u BiH i zauzme ovaj prostor. U Srbiji ga već imaju”, naveo je Komšić.

Otkud Srbska čast?

“Samo pogledajte gdje su obučavani. Odakle objavljuju fotografije, iz centra u Nišu. Nisu to kulturno umjetnički radnici. Kalašnjikovi koje se vide na njihovim slikama su takvi da ih čak ni ozbiljni kriminalci ne mogu dobiti. Cilj je zauzimanje prostora, izgurivanje Zapada sa ovog prostora. To zajedno moramo raditi mi, Evropljani i Amerikanci. Ako zemlja bude ugrožena, institucija mora da brani zemlju, nikakva paravojna formacija. Zna se kako se zemlja brani”, poručio je Komšić.

“Trebalo je puno vremena da se alarmi upale na Zapadu i tvrdim vam da ni sada ne bi bilo adekvate reakcije da članak o ‘Srbskoj časti’ nije objavljen u Guardianu”, kazao je Komšić.