Cvijanović: Ostati na putu evropskih integracija

Vijesti 25. jan 201822:41 > 22:43
N1

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da problematizovanje mehanizma koordinacije stvara zastoj u procesu evropskih integracija, u kojem Vlada želi da učestvuje.

Cvijanović je navela da se mehanizam koordinacije problematizuje u Sarajevu, jer nekome to odgovara za izbornu priču ili obračune.

Napominjući da BiH mora zadržati kurs evropskog puta, ona je istakla da tako treba da se ponaša svaki nivo vlasti u skladu sa svojim obavezama i ustavnim nadležnostima, političkim opredjeljenjem i poštujući mehanizam koordinacije.

“Izborna godina sama po sebi nije baš neko produktivno vrijeme, ali kada pogledate šta se dešavalo na nivou BiH ili FBiH, a nije bila izborna godina, ništa im nije išlo od ruke. Niti je radio parlament kako je trebalo, niti su se donosili reformski zakoni. Ono za šta je trebalo mjesec dana, njima je trebalo dvije godine”, rekla je Cvijanović za RTRS.

Ona je ponovila da evropski put treba da ostane opredjeljenje političkih struktura, te dodala da EU često šalje signale koji nisu posebno pozitivni, ali da ima i pozitivnih poput navođenja godine kada je moguć ulazak dvije države u Uniju.

“Sada ima više ljudi u okviru EU koji bolje razumiju ili se trude da razumiju gdje su deficiti i stvarni problemi i koji su spremni da pobjegnu od imaginacija i stereotipa koji su im nametani godinama, između ostalog, i zbog OHR-a koji je produkovao tu priču i usadio je u sve te strukture”, istakla je Cvijanović.

Govoreći o Upitniku Evropske komisije, ona je rekla da je Republika Srpska svoj dio posla odradila i da sada daje doprinos da se dođe do konkretnih rješenja da bi faza koja dolazi mogla da ima relevantne činjenice i da se na osnovu toga temelje buduća postupanja.