Dizdarević: Jevrejski lobi u slučaju Trumpa odigrao ulogu

Vijesti 26. jan 201820:43 > 20:53
N1

Zlatko Dizdarević, novinar, diplomata, bivši urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, gostujući u Crvenoj liniji na N1 govorio je o jednogodišnjoj vladavini američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“To što se spominje danas, da je sposoban ili nije, to je unutrašnja stvar Amerike i s time će morati da se nosi. On je spektakulizirao politiku uopće u svijetu, ne samo u Americi. Na određen način, logično je što je takav čovjek danas predsjednik najveće države i po mnogo čemu najjače u svijetu, zbog toga što je kompletan svijet, pogotovo politika, otklizali su u nešto što je daleko od ozbiljnog promišljanja, volje i dogovora da se učini nešto dobro u svijetu”, kazao je Dizdarević.

On je naveo da je Trump “jako dobro došao jednoj tendenciji potpunog urušavanja međunarodnog poretka”.

“Čini mi se da se svijet polako, ali sigurno navikava na Trumpa što je sve manje skandal u odnosu na to kakav je ostatak svijeta. Nisam benevolentan što se američkih medija tiče. Oni su odigrali ogromnu ulogu u njegovom izboru. Postoje vrlo snažna dva dokaza koji kompromituju američke medije.Oni su odigrali kapitalnu ulogu u odabiru tog čovjeka, u njegovoj promociji”, naveo je Dizdarević.

“Opet se pokazuje da je način na koji se ide protiv njega, što bi mi u Sarajevu rekli čaršijski, prljav, prizeman… Nije riječ o fake newsu, riječ je o cijelom sistemu kojem su se tamošnji mediji prodali. Posljedice po ostali svijet su strašne i veliko je pitanje kako će se izaći iz tih posljedica koje je on napravio i koje pravi”, kazao je Dizdarević.

O navodnom ruskom uplitanju u američke izbore, Dizdarević kaže da je “od samog početka bilo potpuno jasno da je to bila operacija koja je u samom startu trebala naškoditi ili skinuti Trumpa”.

“Čini mi se da je shvatio da mu je bolje spuštati loptu u odnosu na svoje protivnike, mislim da je sa ovim zakonom o taksama i porezima izašao snažno u susret ovima koji ga ruše. Jevrejski lobi u slučaju Trumpa je odigrao izuzetno značajnu ulogu”, kazao je Zlatko Dizdarević, novinar, diplomata, bivši urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, gostujući u Crvenoj liniji na N1.