Maršala Tita 16 ili Bana Milosavljevića 4?

Vijesti 28. jan 201818:27 > 20:03
PIXSELL/Samir Yordamoviç

Do općih izbora u Bosne i Hercegovini je više od osam mjeseci, a mnogi kandidati već se znaju. Aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, i službeno je saopšeno, biće kandidat Saveza za promjene za jednu od funkcija.

Maršala Tita 16, ili Bana Milosavljevića 4? Sarajevo ili Banjaluka? Za koje radno mjesto bi se najradije kandidovao Mladen Ivanić, danas nije precizirano. Jeste ipak, da će dugogodišnji političar i doktor ekonomskih nauka, te aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, definitivno biti na listi za jednu od dvije najznačajnije inokosne funkcije.

“Ovdje je najvažnije stvoriti pobjednički koncept u kojem će dva zajednička kandidata imati punu podršku svih političkih stranaka SZP-a i šire. Glavni odbor PDP-a je završio svoj posao. Mladen Ivanić je naš kandidat, za jednu od ove dvije funkcije, očekujemo da u narednim danima da sa strankama koje čine opozicioni blok definišemo ko je drugo ime i naravno da se o tome odredi i SDS”, poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

U SDS-u do danas su javno predložena tri kandidata. Vukotu Govedaricu dosad su podržali gradski odbori Doboj i Banjaluka, Mićo Mićić je željeni kandidat SDS-ovaca iz Bijeljine,
dok Mirka Šarovića podržava stranački regionalni odbor Sarajevsko-romanijske regije. U SDS-u imaju pravo prvog biranja u okviru Saveza za promjene, ali i dalje vijećaju da li je pametnije imati kandidata za fotelju u Palati Republike Srpske, ili za onu u državnom Predsjedništvu.

“SDS da povuče prvi potez, da se opredijeli za mjesto srpskog člana Predsjedništva, a mi predlažemo da to bude Mirko Šarović. I ako ne uvaže naš prijedlog mi ćemo sigurno dati sve od sebe da doprinesemo pobjedi SDS-a i da dođe do promjena u Republici Srpskoj”, kaže potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica.

U okviru Saveza za promjene postoje različita mišljenja o imenima, ali i o tajmingu sapštavanja kandidatura. Ipak, lideri ove koalicije ne dovode u pitanje zajednički nastup na izborima. PDP je prvi koji je javno otvorio karte. Imenovali su nosioce lista za Narodnu skupštinu, te istakli da je lider stranke Branislav Borenović nosilac liste u izbornoj jedinici 1 za Parlamentarnu skupštinu BiH. Ostala je otvorena mogućnost da SZP ima jedinstvenu listu za državni parlament, no o tome tek treba da se izjasni SDS.

I dok u samom SDS-u, ali u i SZP-u već imenuju pojedinačne kandidate, ali se i dalje dogovaraju, u SNSD-u kažu još je rano. Ipak insistiraju da vladajuća koalicija ima zajedničke kandidate, ali da će oba kandidata dati SNSD. Sam Milorad Dodik, rekao je da će 18.maja saopštiti da li će on lično biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.