Osmanović: Ne znam zašto se Hrvatska bahato odnosi prema BiH

Vijesti 29. jan 201808:39 > 08:56
N1

Adil Osmanović ministar civilnih poslova BiH u jutarnjem programu N1 televizije kazao je da građani BiH nemaju razloga za zabrinutost u vezi sa izdavanjem pasoša.

Da li će se od 22. marta ove godine građani BiH ponovo suočiti s ozbiljnim problemom nemogućnosti izdavanja pasoša, jer tada ističe jednogodišnji ugovor s firmom Muhlbauer…Rok za donošenje odluke je 15. februar…

Neće biti problema. Ulazimo u vremenski prostor kada je to trebalo prije riješiti, ali Zakon o javnim nabavkama je takav. Svaka firma koja preuzme tendersku dokumentaciju ima pravo žalbe. Žalbe idu Uredu za razmatranje žalbi i to traje do mjesec dana kada se odlučuje da li se žalba odbacuje ili usvaja. Do sada smo imali u avgustu poništen, raspisali smo novi. Do 21. marta se nadam da ćemo završiti taj posao. Neće doći do problema u izdavanju pasoša. Uvijek postoji alternativa. I ako se i poništi tender, postoji rješenje“, rekao je Osmanović za N1.

Firma koja izrađuje pasoše BiH, Muhlbauer, je pod istragom Tužilaštva BiH, kazao je Osmanović i istakao da bi IDDEEA mogla izdavati pasoše, ali je potrebno napraviti zakonske izmjene.

Tako bi dugoročno riješili taj problem. IDDEEA bi morala kupiti odnosno dokupiti dio mašina i bila bi u situaciji da nabavlja samo repromaterijal i više ne bi dolazili u ovakve situacije. Problem je što je neko potpisao ugovor na 10 godina sa Muhlbauerom“, dodao je Osmanović.

On je kazao da je u programu za 2018. godinu Ministarstvo civilnih poslova BiH istaklo ideju za izmjenu Zakona o IDDEEA-i.

Pustit ćemo to u proceduru, pa ćemo vidjeti mišljenja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.”

Ministar civilnih poslova BiH za N1 je govorio i o Pelješkom mostu.

Obraćali ste se ministru Butkoviću u Vladi Hrvatske oko Pelješkog mosta. Niste jedini koji naglašava da postoje brojni pravni problemi oko izgradnje Peljeskog mosta. Iz Hrvatske naglašavaju da će se most graditi?

Ne znam zašto se Hrvatska tako bahato i neprincipijelno odnosi prema svom susjedu Bosni i Hercegovini. Rekli smo da niko ne može uskratiti pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru. U tome nas podržava Evropska komisija i EU. Sredstva za izgradnju mosta je dala EK, a prema najnovijim podacima od Republike Hrvatske se traži da se otvori pitanje izgradnje Pelješkog mosta i pitanje granice odnosno otvorenog mora. Te inicijative od strane Zagreba nema. Ja sam inicirao preko hrvatskog veleposlanika da se otvori do pitanje, ali je ostalo ćutanje. Ne znam zašto Hrvatske ne otvori to pitanje prije početka izgradnje, da sjednemo za stol i dogovorimo se, a da zatim na opće zadovoljstvo dva susjeda pristupimo realizaciji“, kazao je Osmanović za N1.