Roditelji djece sa poteškoćama spremaju tužbu protiv vlasti

Vijesti 29. jan 201818:04 > 20:28
N1

Rodtelji djece sa poteškoćama u razvoju tvrde da pripremaju tužbu protiv nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, zbog diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

Zbog nedostatka kapaciteta i finansijskih sredstava, njihova djeca neće u školske klupe. Mnogi neće nastaviti obrazovanje po najsavremenijim metodama udruženja “EDUS”, koje je kažu, jedino dalo rezultate. Sporne su finansije, ali i prostorni kapaciteti.

Ferid Ajanović je otac četverogodišnjaka sa poteškoćama u razvoju. Moderne odgojno-obrazovne metode udruženja “Edus” od najranijeg uzrasta su, tvrdi, dale nevjerovatne rezultate:

“Mi smo kod mog sina imali situaciju da se on nije odazivao na ime, da nije uopšte reagovao na ljudski glas, da nije uopšte pokazivao nikakav interes prema drugim ljudima, za bilo kakvo druženje, socijalizaciju, za bilo kakvo razumijevanje onoga što mu se govori. On danas nakon tri godine programa govori, može da razumije osnovne komande i tako dalje. Međutim, bez obzira na to, on je i dalje dijete sa poteškoćama u razvoju.”

No, “EDUS” nije Vladin program, već samo dopuna postojećeg sistema. Finansiranje je do sada ovisilo o projektima i donatorima. Na listama čekanja sve više djece, a prostor ustupljenog Zavoda specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” nije dovoljan.

“Bila je nastava na lokaciji osnovne škole Vladislav Skarić. Međutim, ni tamo više nema mjesta. Minimum stvari koje mi tražimo je da se pokrene prvo nastava u ovom polugodištu. Druga stvar je da se sva djeca uključe u program, jer i u proteklom polugodištu mi smo imali uključeno tek oko 70 djece, a imamo ih 135. Dakle, 70 ih je na listi čekanja”, kazao je Ajanović.

Ideja roditelja bila je osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji. Skupština Kantona Vladi u novembru naložila da nađe finansijska, prostorna i kadrovska rješenja. No, prostora i dalje nema, a novca je malo, tvrde roditelji. Najavili su da će tužiti nadležne institucije zbog diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

“Mi smo procijenili da za rad sa djecom sa poteškoćama – 200 djece, od direktora do čistačice, treba oko 2 miliona i 700 000 KM, što smatramo da je smiješno u odnosu na sve ono na šta se novac izdvaja”, kazala je Fatima Insanić Jusufović, predsjednica Savjeta roditeljda “EDUS”.

U nacrtu budžeta predviđeno 4.5 puta manje, a prostor obećanog objekta u općini Novo Sarajevo još nije stavljen na raspolaganje.

“Mi smo nudili ‘EDUS-u’ druga rješenja, dok proces traje, a to je da u nekom drugom objektu gdje imamo prostora, ta jedna grupa, navodno od 30 djece, koja je još prijavljena, da se iznađe rješenje, međutim, oni insistiraju da to bude zajedno, što nama predstavlja problem”, izjavio je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

No, za roditelje predstavlja to što su djeca kod kuće i stagniraju u razvoju. “EDUS” model je, tvrde, bez konkurencije, a svaki izgubljeni sat je za dijete sa poteškoćama u razvoju nenadoknadiv.