USAID pokreće Program za pomoć medijima na Balkanu

Vijesti 29. jan 201820:29 > 20:30
N1

Ceremonija na kojoj će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstaviti zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, čiji će fokus biti na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, bit će održana sutra u Sarajevu.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack održat će govor o vitalnom značaju slobode štampe i aktuelne podrške vlade SAD-a za razvoj medija u BiH i regionu.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici svih relevantnih medija iz pet zemalja koje Program pokriva, kao i uposlenici USAID-ovog projekta iz regiona.

USAID će u pet zemalja Balkana implementirati ovaj trogodišnji program, vrijedan sedam miliona dolara, kroz američke organizacije FHI 360 i Internews. Program će omogućiti da medijski praktičari u BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji postanu konkurentniji na lokalnom i regionalnom tržištu te ojačaju održivost nezavisnog medijskog sektora širom regiona.

Ovaj Program će to omogućavati time što će medijskim kućama i partnerima osigurati značajnije i stabilnije resurse kako bi postali održivi, angažirali širu publiku, proširili svoj domet u regionu i podstakli jača partnerstva s ciljem unapređenja rješenja o pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru, saopćeno je iz USAID-a.