Ambasador Hrvatske u BiH: Nije tu problem Željko Komšić

Vijesti 30. jan 201810:05 > 10:08
N1

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio izjavio je da su u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa Hrvati u BiH bili majorizovani i da im je oduzeto pravo da sami biraju svoje predstavnike u institucije vlasti i tako odlučuju o svojoj sudbini u BiH.

NN: Kakav je stav Hrvatske kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH?

DEL VECHIO: Hrvatska kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma očekuje da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti takve izmjene Izbornog zakona kojima će u potpunosti biti provedena odluka Ustavnog suda BiH o načinu popune zastupnika u Domu naroda Federalnog parlamenta. Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s Ustavom BiH i moraju uvažiti princip ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH, te time osigurati njihovo legitimno zastupanje.

NN: Da li mislite da bi kandidovanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ugrozilo položaj hrvatskog naroda u BiH?

DEL VECHIO: Nije tu problem gospodin Komšić. Problem je upravo u Izbornom zakonu, koji mora omogućiti da se svaki Hrvat koji to želi može kandidirati za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Međutim, zakon mora omogućiti da član Predsjedništva postaje onaj koji dobije najviše hrvatskih glasova, što u konačnici osigurava legitimno predstavljanje.

Više pročitajte na portalu Nezavisnih novina.