Bevanda: Pokazujemo dobar antitalenat za benefite

Vijesti 30. jan 201809:58 > 10:32
N1

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dom naroda usvojio je budžet institucija BiH za 2018. U istom okviru kao i prethodnih godina.

Za mene kao ministra finansija to je vrlo važno, a nadam se da je važno i svakome. U ovoj godini, koja će biti teška zbog onoga što će biti u 10. mjesecu, barem ćemo biti lišeni tenzija oko proračuna. On jeste ograničen, ali to je sukladno Uakonu o fiskalnom vijeću. Raspodjela je bila fer i korektna i mislim da će sve što je potrebno za finansiranje biti bez obavljeno problema“, kazao je Bevanda.

Vanjski dug: veći od milijardu. Od 950 miliona – koji ostaju institucijama Bosne i Hercegovine: čak 838 već je raspoređeno samo za plate službenika i njihove materijalne potrepštine. Za sve druge potrebe – ostaje 112 miliona maraka.

Aranžman BiH i MMF-a. Izjavljujete kontinuirano da je ovaj aranžman važan za državu, ne samo zbog novca kojeg bi BiH trebala dobiti, već i zbog onoga što saradnja s MMF-om neizravno donosi BiH.

Novac od MMF-a je najjefitniji novac, a pismo namjere je izraz volje vlasti BiH. Često se postavlja teza da je to MMF nametnuo, a to nije tačno. Jučer smo poslali dopunsko pismo i obavezali smo se da ćemo stvari ispuniti. To se odražava na kreditni rejting i sve je usko povezano“, kazao je Bevanda.

MMF najprije nudi najjeftiniji novac, a s druge strane, ta institucija ozbiljno utječe na kreditni rejting zemlje, stavove Svjetske banke, EBRD-a… Nije svejedno koji kreditni rejting država ima i gdje je pozicionirana. Kakav je naš rejting i gdje smo mi pozicionirani?

Zadržali smo kreditni rejting i nije bilo padova zadnjih godina. Nadam se da ono što je na fiskalnom polju postignuto biće dovoljno da rejting ostane isti ili povećan. To znači jefitniji pristup novcu i nomalan odnos sa financijerima. Mi u Ministarstvu financija smo uradili strategiju upravljanja javnim dugom i to je rezultat saradnje sa svim nivoima vlasti. Usvojena je bez nekih tenzija. Radimo još par stvari. Završili smo registar uposlenika, što je bio zahtjev Svjetske banke, kontroliramo proračunsku potrošnju, ne povećavamo javnu potrošnju, kontroliramo upošljavanje i napravili smo rezove u troškovima“, dodao je Bevanda.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita u čijem su sastavu ministri finansija Republike Srpske i FBiH, ministar finansija i trezora BiH i guverner Centralne banke BiH. Šta je glavni cilj ovog zakona?

Jako mi je žao zbog toga. Kada postignete da istovjetni zakoni budu usvojeni u parlamentima oba entiteta, a ovo je zakon koji je izuzetno kvalitetan i harmonizira čitavu oblast. Nažalost nije prošao povjerenostvo za financije i proračun i povučen je iz procedure da ne bi pao jer bi se tek mogao pojaviti u proceduri za 6 mjeseci“, kazao je gost Novog dana.

Da li će se pozicija i opozicija dogovoriti oko Izbornog zakona BiH?

Mislim da će se dogovoriti tamo gdje je i mjesto u Parlamentu i da ćemo imati izbore, odnosno da ćemo moći implementirati rezultate izbora. Nikada ranije predizborna kampanja nije počela. U HDZ-u smo donijeli zaključak da se ne ide sada u predizborne aktivnosti, već kada se izbori raspišu jer se u protivnom stvaraju tenzije u vlastitim redovima, a svi se trebamo posvetiti svome poslu. Potrebno je da dođe do izmjena Izbornog zakona, ali trebamo raditi svoj posao i voditi kampanju kada dođe vrijeme. Bojim se da oni koji rade predizbornu kampanju do tada će se umoriti i bit će mekši kada mi budemo malo žešći“, smatra Bevanda.

Usaglašeni su odgovori na Upitnik EK, kada bi odgovori mogli biti poslani?

Nama je na svakoj sjednici Vijeća ministara BiH jedna od tačaka aktivnosti Direkcije za evropske integracije. Nadam se da će u par dana biti konačni Kolegij da verificiramo sve i da će Upitnik biti poslan. Onda se nadati da ono što će doći kao dodatna pitanja da će ih biti što manje. Mislim da će biti loše ako bude selektivan ulazak i pristupanje u EU. To će poslati negativne poruke našim građanima. U BiH, koliko god nas gledali crnim, sve ankete pokazuju da je privrženost EU najveća od svih zemalja koje teže da tu budu. Ne volim kada kažu Zapadni Balkan, više volim Jugoistok Evrope. Tada se osjećam bliže Evropi i da smo dio nje“, mišljenja je Bevanda.

Kakav je odnos BiH sa susjednim zemljama?

Pokazujemo dobar antitalenat za benefite koje nam stoje na raspolaganju. Sve je do nas. Mogu nas svi voliti ili mrziti, ali sve je do nas. Što prije postignemo unutrašnji dogovor, biće nam puno bolje. BiH mora imati svoj stav i iz svega toga izvlačiti benefite. Bez iskrenosti nećemo ništa napraviti“, odgovorio je Bevanda.

Akcize su usvojene, uskoro stupaju na snagu. Da li će donijeti poskupljenja ili ne?

Zašto sam bio za akcize? To mi nije donijelo poene, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Evorpu s našim jugom… Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta. Ona je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama“, rekao je Bevadna.

Gost Novog dana je istakao da komplementarno s tim treba voditi aktivnosti da trgovci naftom trebaju smanjiti marže kako bi sve bilo uredu.