Terzić: Političari svojim svađama guše ovu zemlju

Vijesti 30. jan 201810:35 > 10:55
N1

U Istanbulu je u ponedjeljak održan zajednički sastanak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sastanak je u jutarnjem programu N1 televizije komentarisao politički analitičar i novinar Almir Terzić.

Dobro je da su razgovarali Izetbegović i Vučić nakon onoga što se desilo u Beogradu. Reklo bi se da ima nekih pozitivnih pomaka. Pozitivno je ako je dogovoreno da se gradi trasa puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo. Puno je kritika zbog učešća Izetbegovića, ali ne vidim da je nešto loše. Bakir Izetbegović nije ništa potpisao, nije stavio paraf ne konsultirajući institucije BiH. On se držao principa koje je usaglasio Parlament prilikom razgovora. Trasa puta bi trebala zadovoljiti sve“, rekao je Terzić.

Gost Novog dana je istakao da je on najveći kritičar vlasti u BiH te kazao kako smatra da bh. vlasti ne rade u interesu građana.

Ali ne možemo da ne primjetimo pozitivne pomake. Mislim da nisu dogovorili ništa što bi išlo na štetu BiH ili Srbije. Šta je onda rješenje ako nije ovo? Da dignemo zid na Drini ili šta? Volio bih kada bi sva tri člana Predsjedništva otišli u Beograd i iznijeli jedinstvenu politiku, da odu u Zagreb i kažu isto kao zajednički stav ili bilo gdje. To je posao članova Predsjedništva. Zašto to oni ne rade, ja to ne znam“, kazao je Terzić.

Politički analitičar je rekao da bi se moglo raspravljati o tome šta predsjednik Republike Srpske radi kod Putina ili pitati šta radi član Predsjedništva BiH u Zagrebu ili u Beogradu.

Prešli smo u mjeru da smo stalno kritičari, ali samo kada treba da se kritikuje. Ne mislim da je napravljen bilo kakav negativan korak za BiH. Ako jeste to bi se znalo i to bi naišlo na opravdane kritike. Ne znam šta bi neko drugi od političkih lidera uradio. Ja ih pozivam da počnu raditi svoj posao. Ne štiti se interes tako što ćemo potpirivati. Godinama imamo riječi majorizacija, dominacija, preglasavanje, odvajanje entiteta, nadmoć FBiH na kantonima… a nemamo riješeno niti jedno pitanje. Dajte ljudi sjednite, počnite se dogovarati“, poručio je Terzić.

On je kazao da ni građani ni domaći politički lideri nisu preuzeli odgovornost za ovu zemlju.

Imamo mnogo otvorenih pitanja. To je jako loše ako to zemlja ne radi. Zato smo u problemima u kojima jesmo. Guramo stalno politička pitanja, a bez rješenih političkih pitanja nećemo moći naprijed. Gdje god da se ode govori se o ekonomiji, a ekonomija nam daje uzlazni trend prividnog boljitka u cijelom regionu Zapadnog Balkana. Mi u BiH podcjenjujemo ekonomiju.”

Terzić je kazao da je kritičar predsjednika Srbije, ali da Vučić gdje god da ode lobira za Srbiju.

On kaže da će bilo koji investitor imati najbolji status u Srbiji. Zašto mi to ne radimo, zašto BiH ne bude najbolja za strane investitore? Zato što politički predstavnici svojim političkim svađama guše ovu zemlju. Zemlja ne može naprijed dok politički lideri ne shvate da je ovo njihova domovina za koju trebaju da se bore“, rekao je, između ostalog, Terzić.

Uskoro video gostovanja.