Svinjska gripa odnijela život u Zenici

Vijesti 30. jan 201816:20 > 16:27
N1

Pacijent koji je liječen i umro u Kantonalnoj bolnici Zenica, bio je pozitivan na svinjsku gripu, virus H1N1, međutim u bolnicu je primljen sa simptomima ozbiljne akutne respiratorne infekcije, potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.

Radi se o pacijentu starom 61 godinu, koji je na Odjel za infektivne bolesti primljen 15. januara u jutarnjim satima.

“Nakon dva sata, pacijent je zbog pogoršanja stanja premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja gdje ga doktori priključuju na aparat za mehaničku ventilaciju. I pored svih poduzetih mjera liječenja, stanje pacijenta se pogoršava i nastaje smrtni ishod u noći 17./18. januara”, izjavio je Skomorac.

Takođe, on je istakao da je pacijent, pored simptoma gripe, imao određene komorbiditete (pridružena oboljenja, bolesti ili stanja koja postoje zajedno sa glavnim oboljenjem), a naknadno je stigao i nalaz uzetog testa na gripu koji je bio pozitivan na H1N1 influencu, pa se procjenjuje da je ova gripa dovela do ‘pogoršanja’ stanja koje je završilo smrtnim ishodom.

I predsjednik Tima za sprječavanje gripe u Kantonalnoj bolnici Zenica Ernad Drljević naglasio je da je riječ je o pacijentu koji je već ranije imao određene simptome gripe te mu je svinjska gripa, došla kao “pridružena gripa”.

“Bolest, odnosno viroza je ustanovljena ranije, a mi to zovemo ‘pridružena gripa’. Pacijent je već ranije imao bolest koja je uzrokovala svinjsku gripu”, kazao je Drljević.

Apeliraju na pacijente ukoliko znaju da imaju gripu, da kupe masku pa da s njom idu ljekaru, u apoteku ili u bolnicu.