Simboli Sarajeva u lošem stanju – opasnost po građane

Vijesti 30. jan 201818:07 > 19:15
N1

Kažu da slika govori više od hiljadu riječi, a slike koje imamo u glavnom bh. gradu doista govore mnogo o njemu.

Postoji li plan da se riješi problem fasada koje se obrušavaju, da se uredi grad, uklone ruševne zgrade…? Ako pitate vlasti, oni kažu nadležni su građani, ako pitate građane, oni očekuju da oni koje su birali riješavaju te probleme. A osim stambenih zgrada, u lošem stanju su i pojedini simboli Sarajeva.

Sve građane i posjetitelje na ulasku u Sarajevu dočekuje slika – Dom za umirovljenike koji je prije rata bio jedan od najsuvremenijih objekata za smještaj umirovljenika. Porušen je prije dvadeset i tri godine a danas predstavlja pravo ruglo na ulasku u glavni bh. grad.

I nije jedina. U Sarajevu imate i sliku, zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja zgrada u ruševnom stanju, tik uz novoizgrađenu suvremenu zgradu.

A osim o izgledu ne vodi se računa ni o objektima koji su simbol grada. Jedan od njih je i željeznička stanica Bistrik, koja je izgrađena za vrijeme Austro-Ugarske. Nekad reprezetativan objekt, a sada ruševan.

No uskoro počinje njegova obnova i restauracija, najavljuju čelni ljudi Grada Sarajeva.

“Gradska uprava je već poduzela niz koraka i ostvarila brojne kontakte kako bi se pronašao najbolji način za realizaciju te inicijative. Postoji i idejni nacrt projekta po kojem bi se ovaj objekt, mogao pretvoriti u značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju”, najavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Upravo je ovaj objekt proglašen nacionalnim spomenikom, a u njegovu obnovu trebaju se uključiti sve razine vlasti, naglašava prvi čovjek Sarajeva.

Grada u kojem imamo i slike fasada koje se obrušavaju, ne obnavljaju i predstavljaju opasnost za građane. A oni sami su ti koji su za njih nadležni, poručuje Ibrahim Hadžibajrić, načelink općine Stari Grad

“A problem je što narod nema novaca, ja znam da je to problem, možda čak neriješiv, a ima i drugi problem, ako vi ne možete da sanirate jednu zgradu koja je od kulturno-historijskog značaja. Pa prodate stan, pa kupi netko tko ima pare pa će sanirati”, izjavio je Hadžibajrić.

Resorni ministar Čedomir Lukić je pak drugog stava.

“Treba nam ja bih rekao sinergijsko dijelovanje vlasnika i vlasti”, kazao je ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

A ako pitate stručnjake u proces obnove, osobito objekata poput bistričke stanice trebaju se uključiti i kompanije.

“Zato jer i one mogu pronaći interes investirajući u ovakve objekte. Naime, kombinacija nekog istraživačkog centra, muzeja, dakle objekta za kulturu, zašto ne i sa ugostiteljskim sadržajem, mislim da je to prvi odgovor na pitanje tog nekog održivog koncepta konverzije ovih objekata”, ocijenila je Nermina Zagora, arhitektica.

A dok se to ne dogodi, ovakvi prizori i dalje će činiti glavni grad naše zemlje.