Parlamentarci BiH o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju

Vijesti 31. jan 201807:09 > 07:10
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, danas bi trebalo da nastavi sjednicu, prekinutu 17. januara, raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Razlozi za donošenje ovog zakona, čiji su predlagači poslanici SDS-a, HDZBiH-a i SBB-a, odnose se na efikasniju zaštitu osoba, koje prijavljuju korupciju, unapređenjem normativnog okvira.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Pred poslanicima će se naći izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH, za 2016. godinu, godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu i pojedinačni revizorski izvještaji za 74 institucije BiH za prošlu godinu.

Nakon okončanja te sjednice, trebala bi uslijediti nova sjednica na čijem dnevnom redu je nekoliko prijedloga zakonskih rješenja od kojih se dva odnose na plaće i naknade u bh. institucijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, ali Komisija nije razmatrala taj zakon zbog neprisustva predlagača te je zatražila produženje roka za izjašnjavanje o tom zakonskom rješenju.

Također, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa čime se nastoji osigurati efikasna i nezavisna primjena tog instituta te ujednačiti i uskladiti propisi koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosioca javnih funkcija.

Bit će razmatrane i izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, Zakona o državnoj službi te dopune Zakona o komunikacijama.