Mehmedović: Politička scena u BiH se radikalizira

Vijesti 31. jan 201808:46 > 08:59
N1

Za danas je zakazan nastavak 55. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kao i nova redovna 56. sjednica. Među najavljenim tačkama dnevnog reda najaktuelnija je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Gost Novog dana bio je Šemsudin Mehmedović zastupnik u državnom Parlamentu.

Očekujem da konačno okončamo 55. sjednicu i izjasnimo se o važnim zakonskim projektima. Tu imamo i dva prijedloga o dopunama i izmjenama Izbornog zakona BiH. Članovi Predsjedništva BiH idu u Brisel i to je možda pokušaj da imamo usaglašen pristup sve trojice članova Predsjedništva. Hoće li se to desiti, hoće li biti dogovora u Briselu ne znam, ali čini mi se da nema dovoljno raspoloženja da jedan od dva prijedloga bude usvojen“, kazao je Mehmedović.

Da li će danas nakon više od mjesec dana što je sjednica i počela – biti poznat ishod glasanja po dva prijedloga izmjena izbornoga zakona BiH: HDZ-a i SDA?

Ne vidim političke ni formalno pravne razloge zašto bi se odgađalo dalje. Formalno ćemo se izjasniti na kraju sjednice o svakom zakonskom rješenju. Danas ćemo imati konačan stav o oba prijedloga. Mislim da će oba prijedloga zakona doživjeti neuspjeh, s obzirom na ove vjetrove iz Brisela“, dodao je Mehmedović.

On je kazao da su prije politički lideri imali inicijative i predlagali političke sporazume, ali da je danas drugačija situacija.

Danas nemamo političkih inicijativa nego se samo govori šta neko neće. Da nam neko hoće reći šta hoće od ove zemlje BiH. Ali kako se bližimo izborima, politička scena se radikalizira i svi se tako udaljavaju od bilo kakvog političkog dogovora. Nadam se da će Brisel natjerati bh. političke lidere da sjednu za isti stol i naprave prijedlog za izmjene izbornog zakona“, izjavio je Mehmedović.

Da li je potreban neko sa strane da pomogne u približavanju stavova?

Očigledno. Ne treba neko napisati prijedlog izmjena Izbornog zakona, ali treba natjerati naše lidere da sjednu za isti stol. Za njih je sve sporno, od mjesta sastanka… Dobro bi došla pomoć svakog dobronamjernog političara iz Evrope i svijeta da naši lideri naprave politički konsenzus. Konsenzus nije upitan ako su svi iskreni prema BiH. Ali zbog političkih satelita koji donose odluke u BiH u ime vanjskih faktora onda to nije iskreno. Danas imamo potpuno nedokučive političke stavove. Zato nam treba pomoć i konsenzus“, smatra Mehmedović koji je dodao da on lično nema ništa ni protiv prijedloga SDP-a i DF-a.

Ljevica predlaže građanski pristup što meni lično odgovara. ali BiH je specifična i to ne smije biti zanemareno“, kazao je gost Novog dana.