Proljetno vrijeme u BiH se prekida, vraća se zima

Vijesti 31. jan 201811:45 > 11:49
Anadolija

Proljetne temperature i obilje sunčanog vremena koji vladaju proteklih dana u Bosni i Hercegovini direktna su posljedica utjecaja grebena anticiklone koji počinje slabjeti, a sa sjeverozapada se približava ciklonalni sistem čiji centar je u Genovskom zaljevu, piše za N1 amater meteorolog Nedim Sladić.

Samim tim, vremenska slika u Bosni i Hercegovini se postepeno pogoršava, a kako promjena vremena bude dolazila ona uzrokuje i pad temperatura zraka koji ćemo osjetiti sredinom petka, ali osobito u subotu. U nastavku se daje detaljnija prognoza koja je izrađena na osnovu prognostičkih modela ICON-DWD, GFS, ECMWF-EPS, ECMWF-CEP, a usporedba izvršena sa UKMO i ensemble modelom GFS baziran na gotovo 110 perturbacija.

Četvrtak, 01. februar 2018: približavanjem frontalnog poremećaja u sklopu plitkog ciklonalnog sistema i prodora hladne zračne mase sa sjeverozapada, vrijeme se u Bosni i Hercegovini dodatno pogoršava, a atmosferski tlak ima tendenciju znatno jačeg i ubrzanog pada (više od 12 mbar/hPa u 24h). Spomenuto pogoršanje relativno brzo se osjeća uz južinu na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu Bosne i lokalno u Hercegovini gdje se od popodnevnih sati očekuje slaba kiša ili predfrontalni pljuskovi koji nisu obilni količinski, a naoblaka se iz ovih područja postepeno tijekom dana širi u ostatak zemlje prema kraju dana gdje je do ranog popodneva još uvijek malo do umjereno oblačno i sunčano. Približavanjem ciklone, u noći sa četvrtka na petak novo jače naoblačenje se iz smjera Hrvatske širi prema Bosni i Hercegovini. Vjetrovito je u cijeloj zemlji uz umjeren do umjereno jak južni i jugozapadni vjetar. Prema kraju dana na jugoistoku, istoku, u istočnoj Hercegovini i u centralnom dijelu zemlje vjetar je u dodatnom pojačanju na jak, povremeno i sa olujnim udarima na planinama. Jutarnja temperatura od 2 do 7, ali je toplije kako se ide prema sjeverozapadu gdje se prognozirana jutarnja temperatura penje na vrijednosti od 10 do 13°, osobito na širem području Bihaća. Najviša dnevna vrijednost od 11 do 15°, na sjeveroistoku zemlje lokalno do 17°.

Petak, 02. februar 2018: plitki ciklon čiji centar se spušta iz područja sjevernog Jadrana i prelazi preko Bosne i potom istočnije odmiče prema Srbiji dok u isto vrijeme se javlja sekundarni centar u srednjem Jadranu uslovljava u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i izrazito nestabilno vrijeme. Hladna zračna masa se prema Krajini probija u prijepodnevnim satima, pa kiša u rano popodne mjestimično u nižim područjima prelazi u susnježicu i u snijeg umjerenog, u početku kratkotrajno i vrlo jakog intenziteta padanja uz stvaranje snježnog pokrivača koji varira od minimalnih 2 cm u nizinama do 15 cm u brdsko-planinskim područjima. U prijepodnevnim satima u centralnom i istočnom dijelu zemlje većinom oblačno i suho. Padavine se iz smjera Krajine skupa sa hladnom zračnom masom šire u ostatak zemlje gdje prijepodnevni visoki minimumi imaju tendenciju jačeg opadanja prema kraju dana. U Bosni padavine su u početku na granici kiše i snijega, a daljnjim padom temperature, dotokom hladne zračne mase sa sjeverozapada i pojačanim hladnim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom prelaze krajem dana u snijeg. U Hercegovini padavine su u obliku kiše. Veće količine padavina se očekuju na zapadu Bosne, gdje prognozirana količina padavina je veća od 30 litara po kvadratnom metru, a na jugozapadu Hercegovine i preko 50 litara po kvadratnom metru, osobito prema kraju dana. Prema kraju petka val padavina se intenzivira u centralnom, južnom i istočnom dijelu zemlje, a na sjeverozapadu i sjeveru istovremeno postepno slabi. U nižim krajevima prognozirana visina snijega kreće se između 5 i 20 cm, na planinama i više od 40 cm, uz napomenu da se glavnina snijega očekuje popodne u Krajini, a prema kraju dana i u noći na subotu i u ostatku zemlje. Vjetar u početku umjeren do jak, južni i jugozapadni u centralnom i istočnom dijelu Bosne, kao i u Hercegovini, popodne dolaskom padavina okreće na sjever, a u ostatku zemlje većinom sjeverozapadni i sjeverni koji je u početku umjeren, a zatim je u slabljenju sredinom dana. U Hercegovini krajem petka zapuhat će umjerena do jaka bura i tramontana. Jutarnja temperatura je raznolika i kreće se od 2 u Krajini, a postepeno sve je toplije kako se ide na istok i u centralni dio gdje je južina jača pa se temperature penju i do 10°. Dijametralno suprotno, najviša dnevna vrijednost je prodorom hladne zračne mase i padavinama u padu i njene vrijednosti kreću se od 0 do 3, a na jugu zemlje od 3 do 7°.

Subota, 03. februar 2018: ciklon koji se premješta iz srednjeg u južni Jadran postepeno se popunjava, ali je u Bosni i Hercegovini dovoljno izražen da svojom cirkulacijom uzrokuje i dalje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, osobito u južnoj polovini zemlje, dok je na sjeveru mirnije. Polje malo povišenog atmosferskog tlaka tek rubno počinje zahvatati sjeverne dijelove naše zemlje i situacija se s vremenom smiruje popodne na sjeverozapadu zemlje. Prijepodne jače snježne padavine prognoziraju se u centralnom i istočnom dijelu zemlje koje postepeno slabe. Na sjeveru i sjeverozapadu zemlje uglavnom pretežno oblačno i suho. Noću iz južnog Mediterana pristiže novi ciklon koji uzrokuje obilnije padavine u Hercegovini i centralnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura i najviša dnevna vrijednost su bez bitnije promjene i kreću se od -5 do 2, na jugu od 2 do 7°.

Izgledno je da nas sve do 06. februara očekuje pojava snježnih padavina, osobito u centralnom i istočnom dijelu Bosne uz niske temperature zraka. Rano upozorenje se stavlja na područje Hercegovine gdje u nepuna 72h može pasti lokalno i preko 100 litara padavina po kvadratnom metru.

Po svemu sudeći i gledajući dugoročne numeričke prognostičke modele, ovaj februar neće nalikovati na one prošlogodišnje koji su odisali više u proljetnom nego u zimskom tonu. Međutim, razlike u prognozama za februar itekako ima među zavodima. Dok DHMZ Hrvatske daje realniji slijed događaja kako se to na dugoročnim modelima može i vidjeti da postoji signal za hladniji februar od prosjeka, NIMH-BAN (Bugarski hidrometeorološki institut) s druge strane daje signal da bi februar na Balkanu obilježilo proljetno toplo vrijeme uz veća temperaturna odstupanja.