Komora: Distributeri neće imati korist od poskupljenja

Vijesti 31. jan 201814:50 > 15:02
N1

Sutra će širom BiH na snagu stupiti povećanje cijena goriva i naftnih derivata. Provjerili smo koliko će poskupjeti gorivo u entitetu Republika Srpska zbog Zakona o akcizama.

Koliko će poskupiti gorivo u Republici Srpskoj (benzin/dizel/plin) sutra zbog povećanja akciza?

Podsjećam Vas da distributeri nafte i naftnih derivata nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te da su prinuđeni da cijenu dizelskih i benzinskih goriva povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 18 pfeninga po litri goriva. Osim toga, cijena tečnog naftnog gasa koji se koristi kao pogonsko gorivo će biti povišena za oko 30 pfeninga po litri, zbog uvođenja taksi za puteve i autoputeve u izmijenjenom Zakonu o akcizama BiH, koje do sada nisu postojale.

Novim izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM/l plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM/l, što je novi namet u iznosu od 0,70 KM/l+PDV za građane koji koriste ova goriva. Takođe, biće povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 KM/l na 0,45 KM/l.

Zanimljivo je da se u svijetu stimuliše upotreba biorazgradivih goriva, dok to kod nas nije slučaj jer se novim nametom na upotrebu tečnog naftnog gasa destimuliše upotreba ovog energenta za vozila na motorni pogon“, rečeno je za N1 u Privrednoj komori Republike Srpske.

Koje cijene će biti po litri svih pojedinačnih energenata?

Cijene na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj zavise od mnogobrojnih faktora, te ih formiraju distributeri poštujući principe slobodnog tržišta“, rečeno je.

Da li su danas na pumpama širom RS prijmijećene veće gužve zbog najavljenog poskupljenja?

Evidentno je da građani žele da iskoriste ovih nekoliko dana do početka primjene izmijenjenog Zakona i gorivo natoče po trenutnim cijenama, ali je promet na benzinskim pumpama veći samo u ovih nekoliko dana prije nego što Zakon počne sa primjenom. Od četvrtka će vjerovatno doći do pada prometa na benzinskim pumpama u RS, što će se odraziti i na finansijske rezultate privrednih društava u ovoj oblasti“.

Hoće li distributeri imati koristi/štete od povećanja akciza i cijene goriva?

Distributeri neće imati nikakvu korist od poskupljenja goriva, jer navedeni iznosi za koje će biti povišena cijena nafte i naftnih derivata idu isključivo u državnu kasu. Baš naprotiv, distributeri će imati samo štetu od poskupljenja jer se očekuje pad prometa sa početkom primjene izmijenjenog Zakona. Važno je istaknuti i da distributeri nafte i naftnih derivata još uvijek imaju najmanju maržu u regionu, te da usklađuju cijene svojih proizvoda sa promjenama na tržištu nafte i naftnih derivata“, rečeno je iz Privredne komore RS za N1.