Kadić, Didik Sarajlić i Avdić napustili Demokratsku frontu

Vijesti 31. jan 201816:31 > 16:42
N1

Tri člana Demokratske fronte jučer su pismeno obavijestili vodstvo stranke da napuštaju DF, saznaje N1. To su: Jasmin Kadić, Lejla Didik Sarajlić i Nedžada Avdić.

Oni su još u maju prošle godine podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije u DF, a u pismu koje su jučer poslali vodstvu stranke, pojasnili su razloge svog poteza.

Podsjećamo, Kadić je zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH, Didik Sarajlić u Skupštini Tuzlanskog kantona kao i Avdić.

Kako se navodi u pojašnjenju članova, morali su se izjasniti o političkom aktivizmu:

Zbog obaveze prema članovima Stranke i ljudima koji su nam davali povjerenje, moramo navesti kako ne podržavamo, niti želimo sudjelovati u političkom aktivizmu kojim dominira:

– Populizam i politikanstvo kroz osvrtanje na događaje ili dnevno-politička zbivanja pri čemu se ne nude ili ne predlažu konkretna rješenja,

– Koketiranje sa najugroženijim slojevima društva (radnici, demobilisani borci i dr.) bez ponuđenih rješenje i pretpostavljenog ishoda, a što može proizvesti ozbiljne posljedice,

– Ispoljavanje “viška” patriotizma i eksploatisanje komunističkih fraza, u obliku najjeftinijeg političkog alata za svojevrsnu zloupotrebu emocija kod najslabijih kategorija društva“, navedeno je.