Promjena vremena: Prvo olujni jugo, potom zahlađenje

Vijesti 01. feb 201810:03 > 10:05
N1 / Arhiv

Proljetne temperature i obilje sunčanog vremena koji vladaju proteklih dana u Bosni i Hercegovini direktna su posljedica utjecaja grebena anticiklone koji počinje slabjeti, a sa sjeverozapada se približava ciklonalni sistem čiji centar je trenutno u Genovskom zaljevu.

Promjenu vremena ispratit će i jak vjetar, sa olujnim udarima, južnog i jugozapadnog smjera, zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm za pojedine regije Bosne i Hercegovine, piše amater meteorolog Nedim Sladić.

Samim tim, vremenska slika u Bosni i Hercegovini se postepeno pogoršava, a kako promjena vremena bude dolazila ona uzrokuje i pad temperatura zraka koji ćemo osjetiti sredinom petka, ali osobito u subotu. U nastavku se daje detaljnija prognoza koja je izrađena na osnovu prognostičkih modela ICON-DWD, GFS, ECMWF-EPS, ECMWF-CEP, a usporedba izvršena sa UKMO i ensemble modelom GFS baziran na gotovo 110 perturbacija.

Petak, 02. februar 2018: fronta u Alpama se zaustavlja, što produžuje period toplog vremena za još jedan dan, pa u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno oblačno, izrazito toplo i iznimno vjetrovito vrijeme. Jedino na zapadu Bosne i jugozapadu Hercegovine bilježi se slaba kiša. Prodor hladne zračne mase sa sjeverozapada krajem petka spušta se u vidu pojačanog sjeverozapadnog vjetra iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a ciklona iz sjevernog Jadrana prelazi preko naše zemlje i uslovljava jače naoblačenje u noći s petka na subotu i padavine, u nizinama kišu, a na planinama snijeg. Na sjeverozapadu i sjeveru zemlje dolaskom hladne zračne mase na toplo tlo nije isključena mogućnost za slabije izraženo kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme praćeno jačim padavinama, olujnim varijabilnim vjetrom i sitnijim gradom. Vjetar umjeren do jak, i u postepenom je jačanju sredinom dana, kada ima olujne udare u većem dijelu zemlje koji dostižu i 60 km/h. Prema kraju dana u centralnoj Bosni i u Hercegovini vjetar je jak do olujan, u noći sa petka na subotu i sa orkanskim udarima brzine od 80 do 100 km/h na jugu zemlje, a do 85 km/h u centralnoj Bosni. Dolaskom padavina, u prvim satima petka vjetar okreće svoj smjer na umjeren do pojačan sjeverozapadni i sjeverni. Jutarnja temperatura većinom zbog južine veća je od 5°, i kreće se od 6 do 10°, a sve je toplije na sjeverozapadu Bosne gdje se jutarnja vrijednost penje do toplih 14°. Najviša dnevna vrijednost uglavnom oko 10 u zapadnim krajevima Bosne, a u ostatku zemlje ona se kreće od visokih 13 do 17, na sjeveroistoku zemlje lokalno do 18°.

Subota, 03. februar 2018: hladna zračna masa sa sjeverozapada koja je protekle noći zahvatila Krajinu, širi se prema ostatku Bosne i Hercegovine i uzrokuje jače zahlađenje, a ciklona odmiče ka istoku. Prijepodne pretežno oblačno sa kišom u većini krajeva, a u Krajini bilježi se susnježica koja prelazi u snijeg. Poslijepodne i prema kraju dana padom temperatura zraka, kiša u Bosni prelazi prvo u susnježicu, a prodorom i daljnjim dotokom hladne zračne mase i pojačanog sjeverozapadnog vjetra u noći i u snijeg. Padavinski val prema kraju dana slabi na sjeverozapadu, dok istovremeno na jugu, istoku i u centralnom dijelu zemlje se intenzivira. Veće količine padavina očekuju se u Hercegovini, gdje nerijetko može pasti i preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, ali i na području sjeverozapadne Bosne (do 40 litara po kvadratnom metru). Očekivane visine snježnog pokrivača nisu velike i kreću se od 2 do 15 cm, na planinama uz vijavice i preko 30 cm. Vjetar umjeren do jak, sa olujnim udarima, slabjet će prijepodne, južnog smjera u Hercegovini i centralnoj Bosni, u ostatku zemlje je umjereniji, u Krajini vjetar je sjeverozapadnog i sjevernog smjera, a dolaskom padavina u Bosni okreće svoj smjer na sjeverni. Jutro je i najtopliji dio dana u većem dijelu zemlje, osim u Krajini pa je ona i prilično raznolika, i kreće se od 0 u Krajini, ali je sve je toplije kako se ide prema istoku i centralnom dijelu gdje se vrijednost temperature zbog južine penje do 12°, a dnevna vrijednost temperature pada.

U nedjelju padavine prognoziraju se za centralni i istočni dio Bosne, dok se na sjeveru vrijeme smiruje i prevladava suho i pretežno oblačno vrijeme.