Nedostatak kvoruma odgodio slanje odgovora Ustavnom sudu BiH

Vijesti 01. feb 201810:46 > 10:50
N1

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu bio zahtjev Ustavnog suda BiH za dostavljanje odgovora o zahtjevu grupe poslanika za ocjenu ustavnosti seta zakona o akcizama, nije danas održana u Sarajevu zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH koji su glasali protiv povećanja akciza na gorivo uputili su sredinom januara zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Potpisnici zahtjeva više puta su u toku donošenja zakona i poslije iznijeli ocjenu da je prilikom usvajanja ovih zakona, koji su danas stupili na snagu, prekršen Poslovnik Predstavničkog doma.

Nakon više neuspješnih pokušaja Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 15. decembra set zakona kojim su povećane akcize na bio-goriva i bio-tečnosti te putarine, a tako prikupljena sredstva trebalo bi da budu korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Ustavnopravna komisija trebalo je da se izjasni i o prijedlogu zaključka o terminu održavanja sjednica Komisije.

Momčilo Novaković iz NDP-a tražio je da se sjednice zakazuju u određeno vrijeme koje bi omogućilo članovima Komisije koji ne žive u Sarajevu ili okolini da nesmetano dođu iz svojih mjesta stanovanja.

Novi termin održavanja sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH biće naknadno određen