Pendeš za N1: Očekujem usvajanje MAP-a u ovoj godini

Vijesti 01. feb 201817:52 > 17:54
N1

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH za N1 je kazala da budžet kojim raspolaže njeno ministarstvo nije dovoljan, ali da aktuelni državni proračun ne dozvoljava povećanja.

Pendeš je istaknula da dok se ne poveća iznos za državnu razinu, Ministarstvo odbrane ne može očekivati povećanja budžeta, koji sada iznosi 950 miliona KM.

Od toga, kazala je Pendeš, 80 posto se izdvaja za plaće uposlenika.

Oružane snage imaju plan nabavke dva helikoptera, čija će cijena iznositi 65 miliona KM. Uvjerena je da će se to u 2018. godini morati realizovati.

“Operativnost helikoptera OSBiH je upitna. Ministarstvo obrane nije nova institucija, naslijedili smo lokacije, opremu i ljudstvo. Nakon usvajanja pregleda obrane 2016. godine – na naki način se može vidjeti vizija budućnosti OSBiH. 65 miliona KM je minimum s kojim bi trebali krenuti”, navela je Pendeš.

“Svako ko želi imati OSBiH – koje trebaju odgovoriti zadaćama – potrebno je izdvajati. Mir nije nikako skup”, izjavila je Marina Pendeš u razgovoru sa Borisom Brezom u Danu uživo na N1.

“Sa sredstvima skojima raspolažemo – ne možemo napraviti uštede. Kada je izdvajanje za modernizaciju OSBih, bitna je puna suglasnost, jer helikopter OSBiH i pripadnici OSBiH kada su nesreće u pitanju ne gledaju gdje se ko nalazi. OSBiH su diljem BiH i odgovorili smo na svaki zahtjev, bez obzira u kojoj općini ili mjesnoj zajednici. To je naša obaveza”, izjavila je ministrica odbrane BiH.

Ona je ocijenila da bi novi helikopteri, ukoliko ne bude prepreka – mogli biti nabavljeni u roku od šest mjeseci uz konstataciju: “Svaka država koja vodi računa o oružanim snagama treba insisritrati na modernizaciji.”

OSBiH imaju 9.200 vojnika.

“U odnosu na broj stanovnika i finansije, mislim da je veličina dobro definirana. Samo je bitno da to definiranje, broj i raspored, bude podržan i sa finansijskom stranom.”

Milorad Dodik je ranije kazao da ukoliko bude član Predsjedništva BiH zalagat će se da se broj vojnika svede na 3.000. Pendeš to nije željela komentarisati.

A ide li BiH u NATO ili ne – i kada će biti aktiviran MAP?

“Moguće je da nismo dovoljno uradili. Moramo prezentirati javnosti benfite NATO-a. Usvajanje MAP-a ne znači pristup NATO-u. Aktiviranje MAP-a je samo još jedan alat približavanja BiH NATO-u, ne znači da će to biti sutra ili preokustra jer tek onda slijede reforme”, izjavila je Pendeš.

Maksimalno što njeno ministarstvo može sada uraditi, istakla je, jeste da uknjiži sve lokacije na području Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ja pripremam inforamciju, analiziramno aktivnosti – uvjerena sam da po usvajanju informacije od Predsjedništva – ona će biti prezentirana NATO-u. Smatram da koliko BiH treba MAP, toliko i NATO-u treba MAP za BiH”, rekla je Marina Pendeš za N1.

Ona je kazala i to da će pokazati maksimalne napore da su poduzeli sve, a da njeno ministarstvo i OSBiH trenutno koristi sve 63 lokacije – bez obzira gdje se one nalazile.

“Očekujem da dobijemo zeleno svjetlo iz Brisela. Ne mogu obećavati, očekujem. Što se tiče Ministarstva obrane, ono čini maksimum  što smo obećali partnerima – očekujem da će biti aktivirano. Što smo obećali partnerima – očekujem da će biti aktivirano”, kazala je Pendeš na pitanje da li će MAP biti aktiviran 2018. kalendarske godine.