Kako prepoznati "regularan" taxi u Sarajevu

Vijesti 02. feb 201810:15 > 10:37
N1

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima i policijskim službenicima redovno se bori protiv pojave nelegalnih taksi prevoznika. Veliki doprinos tome daju i građani koji pažljivo biraju da li će koristiti usluge prevoznika koji 'love u mutnom'.

Prema odluci Vlade KS definisano je da svako taksi vozilo registrovano za obavljanje taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo mora imati postavljenu svjetleću krovnu taksi oznaku čiji oblik i sadržaj je utvrđen odredbama Zakona o taksi prijevozu u KS.

S obzirom na to da nelegalni taksisti pokušavaju vješto iskopirati regularnu taksi oznaku i tako prevariti putnike, u nastavku pročitajte i pogledajte kako ćete prepoznati o kakvom se prevozniku radi.

Kako prepoznati ”regularnog” taksistu?

Krovna taksi oznaka sastoji se iz: magneta, osnovne ploče, nosača sijaličnog sklopa-led rasvjete sinhronizovane sa ugrađenim taksimetrom u smislu “slobodan-zauzet” (SLOBODAN – sijalice upaljene, ZAUZET – sijalice ugašene) i poklopca krovne oznake na kojem se nalazi površina namijenjena za pozicioniranje elemenata krovne taksi oznake koja sadrži grb Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Kanton), evidencijski broj, naziv privrednog subjekta ili udruženja kojem pripada i natpis “TAXI”.

Odlukom je definisano da je taksi oznaka širina 120 mm, dužine 650 mm i visine 110 mm, a osnovna boja poklopca krovne taksi oznake je žuta.

Na prednjoj strani taksi oznake nalazi se grb Kantona Sarajevo, naziv privrednog subjekta ili udruženja kojem pripada, natpis “TAXI” i evidencijski broj, a na zadnjoj strani naziv privrednog subjekta ili udruženja kojem pripada, natpis “TAXI” i evidencijski broj, prema tačno određenom načinu pozicioniranja.

Osnovna boja površine namijenjene za pozicioniranje elemenata krovne taksi oznake je žuta, a ispisivanje brojeva i slova vrši se na crnoj tapeti-naljepnici, čime će biti naglašena žuta slova.

Odluka definiše i da su taksi prijevoznici dužni opremiti taksi vozilo krovnom taksi oznakom prije početka obavljanja taksi djelatnosti.

“Taksi prijevoznici koji obavljaju djelatnost na osnovu već izdatih taksi oznaka, mogu zadržati postojeće krovne oznake najduže godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke”, navedeno je u Odluci.

Za svaku zloupotrebu krovne taksi oznake primjenjivat će se kaznene odredbe, koje su sadržane u zakonima kojima se utvrđuje krivična i prekršajna sankcija.

Odluku kojom se utvrđuje obaveza postavljanja, oblik i sadržaj, kao i pozicioniranje, vrijeme i način postavljanja krovne taksi oznake kao i nadzor nad primjenom prije 25. januara je potpisao premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

U nastavku pogledajte tačan izgled taxi oznake koja je definisana Zakonom o taksi prijevozu u KS:

N1