Agencija za rad: Oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj

Vijesti 02. feb 201815:01 > 15:04
Anadolija / Arhiv

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane BiH da sa posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj jer se dogodio veliki broj prevara, o čemu su prevarena lica informisala Ambasadu BiH u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku.

Direktor Agencije Muamer Bandić upozorio je da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada ne smije biti tražena od lica koja se zapošljavaju, te da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvolu, te radnu vizu koja omogućava boravak u toj državi.

“Bez ovih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inostranstvu, te savjetujem da se bez njih ne odlazi na rad u inostranstvo jer je, najvjerovatnije, riječ o prevari”, istakao je Bandić.

Iz ove agencije napominju da BiH sa Slovačkom nema potpisan sporazum o zapošljavanju, koje se ne odvija posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Savjetujemo građane koji žele da odu na rad u inostranstvo da se obrate Agenciji kako bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.