Praksa: Akcize na struju donose poskupljenje od 15 posto

Vijesti 02. feb 201817:02 > 19:09
morgueFile

U zemljama EU struja je akcizni proizvod, ali po novom prijedlogu zakona o akcizama na kome se radi, u BiH ne mora biti. Poručili su to iz Uprave za indirektno oporezivanje. Novi zakon se radi zbog usklađivanja sa direktivama EU. Iskustva iz susjedstva pokazuju, akcize na struju neminovno nose nova poskupljenja.

Nakon akciza na gorivo i udara na džepove građana, sama mogućnost da se akcize uvedu i na struju, dodatno je naelektrisala političku scenu i javnost. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu, radi se na novom zakonu, a sve zbog usklađivanja sa direktivama EU.

“Činjenica jeste da u zemljama članicama EU struja jeste akcizni proizvod. Ne znači da će to biti i u prijedlogu našeg zakona i isto tako iz Uprave će otići prijedlog zakona u smislu potpunog usklađivanja sa direktivom EU, a proces usvajanja zakona je kod Upravnog odbora Uprave, Savjeta ministara BiH i Parlamenta BiH”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

A Upravni odbor za sada, kaže prvi čovjek, nije dobio nikakvu inicijativu.

“Niti je bilo kakve inicijative niti je UO razmatrao bilo kakav novi tekst zakona o trošarinama i nije mi jasno o čemu se uopće polemizira u javnosti, osim ako nekome nije u interesu da diže tenzije i pobune”, tvrdi Vjekoslav Bevanda.

O gorućoj temi vladajući ćute. Opozicija im adresira krivicu.

“Vlasti su ovo namjerno pustile u novine da bi vas pripremile za period poslije izbora, da ako eventualno prođu, odmah uvedu akcize”, smatra Slaviša Raković, odbora za finansije SDS-a.

“Ne postoji, to nam nije uslov ni za šta, niti je traženo od nas od EU, ali ponavljam, pitanje je šta je ova vlast uradila i šta je kome obećala. Moguće je da postoji dodatno pismo finansijskim institucijama, MMF-u, u kome se oni obavezuju na takav korak uvođenja akcize, na struju da bi mogli povući još više kredita”, dodaje Damir Bećirović, Komisije za finansije i budžet PS BiH (DF).

Skuplja struja, svjedoče iskustva iz susjedstva, rezultat je usklađivanja sa direktivama EU. Akcize na struju u Hrvatskoj su stupile na snagu danom ulaska u EU. Dvije godine kasnije, uvela ih je i susjedna Srbija. Zbog direktive EU i kao uslov za kreditni aranžman sa MMF-om. Rezultat: 15 odsto veća cijena električne energije.

Pozivanje na evropske direktive i standarde kada treba zavući ruku u džepove građana je tragikomično, kaže Elvir Bucalo, dugogodišnji novinar – dopisnik iz Brisela.

“Već dva dana živi posljednja akcizna akcija gdje su zvaničnici EU odigrali ne pretjerano dobru ulogu zavrćući ruke, dijeleći kolače, tražeći u stvari osiguranje preuzetih kredita i vraćanje novca MMF-u i Evropskoj razvojnoj banci. Ja se pitam, da su uložili pola od te energije u pravljene BiH funkcionalnom državom danas nama ne bi trebali ni evropski standardi, ni akcize, ni specijalni predstavnici. Nažalost, tako je, najlakše je zavući ruku u bh. džep. Tu se uvijek može pronaći, ako ne poneka marka, onda poneki fening”, smatra Bucalo.

Evropski standard kaže, minimum akciza na struju je jedan euro po megavatu za domaćinstva, i 50 centi za poslovne potrošače.Hoćemo li i koliko više plaćati za struju, biće izvjesnije polovinom godine, kada nacrt novog zakona ugleda svjetlo dana.