Džaferović: Želi se postići nešto što je nedopustivo

Vijesti 03. feb 201809:34 > 09:35
N1

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o izmjenama Izbornog zakona. Kako je naveo, "stvari nisu tako jednostavne kao što ih neki pokušavaju predstaviti".

“Izetbegović se vratio sinoć, naravno da smo u toku svega onoga šta se dešava i šta se dešavalo u Briselu. Izetbegović je sam kazao da se nije išlo u Brisel da bi se postigao dogovor, dogovor je moguće postići samo ovdje u BiH. Stvari nisu tako jednostavne kao što neki pokušavaju predstaviti, stvari su mnogo složenije. Po mom mišljenju nije ovdje samo problem izmjene Izbornog zakona, ovdje je problem u nečemu drugom”, kazao je Džaferović za N1.

Kako je naveo, “kroz sam proces izmjena Izbornog zakona se želi postići nešto što je nedopustivo”.

“Duboko sam ubijeđen da se kroz ovaj proces proturaju teze kojima se zapravo BiH pokušava dodatno etnički podijeliti, a to je za nas apsolutno neprihvatljivo. Ja drugačije ne mogu tumačiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je na svu sreću odbijen u Parlamentarnoj skupštini BiH koji je u osnovi došao od HDZ-a”, naveo je Džaferović.

On je dodao da navedeni prijedlog uskraćuje mogućnost pripadniku hrvatskog naroda iz Sarajeva da bude član Doma naroda.

“Sve to kada saberete, kada pogledate šta je potrebno uraditi u BiH, rješenja se mogu pročitati u prijedlogu koji je SDA uputila u parlamentarnu proceduru”.

Što dalje?

“Postoji jedan proces medijacije od strane međunarodne zajednice i koji teče ovdje u BiH. Naravno, treba učiniti sve da dobijemo izmjene Izbornog zakona kako se implementacija izbornih rezultata ne bi dovodila u dileme. Izbori se moraju održati. Mi ćemo se zalagati da dobijemo te izmjene Izbornog zakona, ali nećemo prihvatiti ništa što nas može voditi u dodatne etničke podjele. Nećemo prihvatiti ništa što neće prihvatiti i sve druge parlamentarne političke stranke. Ovo nije pitanje samo SDA i HDZ-a već pitanje svih nas u BiH”, naveo je Džaferović.

Kako je kazao “prijedlog SDA nažalost nije prošao u Parlamentu iz nekih politikantskih razloga, posebno nekih političkih stranaka koje se označavaju kao probosanske”.

“Nije prošao samo zato što ga je predložila SDA. Mi smo išli u SDP i kazali smo da su to principi koji su za nas prihvatljivi. Imamo u državnom parlamentu glasanje tih stranaka protiv našeg prijedloga. I sada mi stojimo da su za nas prihvatljivi principi tog zakona. Nije problem u SDA-u, problem je u onima koji ovu situaciju koja je vrlo ozbiljna politiziraju i pokušavaju ujagmiti poneki jefitini politički poen. Nema nikakvih usluga i nema nikakvih pogodbi kada su u pitanju interesi BiH, ništa nismo vraćali HDZ-u”, poručio je Džaferović.

“Problem je što HDZ želi da se izvrše izmjene Izbornog zakona bez da se izvrše izmjene Ustava BiH. To nije moguće. Mora se promijeniti Ustav“.