Jahorina na mapi uspješnih evropskih skijaških destinacija

Vijesti 03. feb 201811:33 > 11:35
N1

Svakodnevnim trudom i radom uposlenika Olimpijskog centra, Jahorina se vraća na mapu uspješnih evropskih skijaških destinacija.

Direktor tog centra Dejan Ljevnaić kazao je u razgovoru za Fenu da su prihodi za mjesec decembar veći 15 puta u odnosu na decembar 2016. godine, te da je posjećenost skijaša u januaru veća i do pet puta.

Pojasnio je da je samo u decembru 2017. godine na Jahorini skijalo gotovo 20.000 skijaša i bordera što je veliki pomak u odnosu na decembar 2016. godine kada je na Jahorini bilo ukupno 6.500 skijaša.

Kao jedan od razloga uspješnijeg poslovanja, Ljevnaić navodi da su otvorili  dva nova ski vrtića, sadržaje koji su veoma nedostajali ski centru te da se do sada obučavalo skoro 4.000 početnika.

Pored povećanja prihoda, dodao je, svaki dobar menadžer mora da se bavi smanjenjem troškova te je naglasio da uštede u poslovanju iznose više od 15 miliona KM.

Njegov primarni cilj je, istakao je, da Jahorina ponovo zablista olimpijskim sjajem i da posjetiocima ponude bogat zabavni sadržaj.

– Već smo počeli sa realizacijom, te su prvi put od 1983. godine u toku brojni radovi na unapređenju skijališta i brojnih zabavnih i takmičarskih programa – istakao je.

Posebnu pažnju su, dodao je, posvetili najmlađima te su izgradili dva poligona za obuku, tubing stazu i dječje gradiće sa elementima za igru na snijegu.

Pored toga, uklonili su i stare instalacija koje nisu bile u funkciji, a koje su narušavale izgled i funkcionalnost staza i ski centra. Uredili su nove prilaze ski-centru, parking prostore, putokaze i signalizaciju na stazama, ali i zabavni program.

Posebno ga raduje prvi zimski Exit festival, Festival 84 koji će na Jahorini od 15. do 18. marta okupiti mnogobrojne svjetske poznate izvođače.

Između ostalog, Ljevnaić  je kazao da je uređeno više od 6.000 metara staza, da su staze proširene i  poravnate prema FIS standardima te da je sve spremno za homologaciju i najveća takmičenja, ali i za uživanje gostiju na najlakšim do najtežim olimpijskim stazama.

Dodao je da su također izgrađeni vezni putevi kojim su funkcionalno uvezali cijelo skijalište u jedinstvenu cjelinu.

– Planirano je osnježavanje više od 150.000 kvadratnih metara,  što će svakako učiniti da skijašima prva asocijacija na zimu, snijeg i skijanje bude upravo Jahorina, te da ljubitelji sportova na snijegu mogu da uživaju u alpskim stazama dugim više od 35 kilometara – kazao je Ljevnaić.

Ljevnaić je također na istakao da je sve spremo za održavanje EYOF-a i FIS utrke. Sa timom je nedavno posjetio skijalište Wengen u Švajcarskoj, gdje je održan Svjetski kup u skijanju, sa ciljem uključivanja ski centra Jahorina u program Svjetske skijaške federacije, ali i  zbog važnih pregovora o budućem održavanju trke svjetskog kupa na toj olimpijskoj planini.

Zaključio je da je na obostrano zadovoljstvo dogovoreno  da podnesu kandidaturu za održavanje svjetskog kupa na Jahorini, a posebno ga raduje mogućnost održavanja trke upravo na novouređenim stazama.