Grujičić: Pojedini Bošnjaci pokušavaju me diskreditirati

Vijesti 03. feb 201814:50 > 14:53
N1

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najoštrije je osudio izjave predsjednika Skupštine ove opštine Alije Tabakovića, zamjenika načelnika Nermina Alivukovića i odbornika Zulfe Salihovića zbog prijema za bivšeg komandanta jedinici Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine" Milana Jolovića - Legende u zgradi opštine.

“Gospodin Jolović je slobodan čovjek. Može se slobodno kretati i posjetiti bilo koga. Krajnje je licemjerno da me na ovakav način pokušavaju diskreditovati kao načelnika opštine – da se pokažem u javnosti kao protivnik Bošnjaka, što naravno nije tačno”, saopštio je Grujičić.

On smatra da u periodu kada se efekti prve godine njegovog mandata implementiraju na terenu kroz otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru, bošnjački funkcioneri i neki odbornici na ovakav način žele da minimiziraju pozitivne rezultate tog rada.

“Za mene, kao načelnika opštine ne postoje `moji` ili `njihovi` Bošnjaci ili Srbi, a iz izjava ovih ljudi upravo se može čuti da su samo oni `zaštitnici` Bošnjaka. Pozivam ih da zajedno obiđemo sva sela i mjesne zajednice, pa da vidimo koliku podršku imaju u svom narodu”, ističe Grujičić.

On ističe da ovakve izjave ne doprinose stabilizaciji političkih prilika i one su usmjerene ka rušenju njega kao načelnika.

“Pitam ih šta su uradili u svom mandatu za građane Srebrenice, koliko su investicija donijeli da bi opravdali svoje postojanje na takvim pozicijama?”, ističe Grujičić u saopštenju.

On pita, ako je protivnik Bošnjaka, zašto se onda odluke Skupštine opštine donose jednoglasno bez ikakvih ozbiljnih rasprava i zašto se na svim konsultacijama i usaglašavanjima radilo zajednički bez ikakvih problema.

Grujičić ukazuje da su ovi potezi usmjereni na obmanjivanje javnosti u cilju stvaranja panike kod naroda, što su radili i proteklih dvadesetak godina.

“Pozivam na smirenje tenzija i navedene pojedince da se ponašaju kao ozbiljni predstavnici građana koji su ih birali, ali isto tako poručujem tim `zaštitnicima` da neće uspjeti u svojim namjerama i da neće zaustaviti razvoj Srebrenice koji se odvija u interesu svih njenih građana koji su već prepoznali one koji zaista rade u njihovom interesu”, zaključio je Grujičić.

O cijelom slučaju se jučer oglasila SDA.

“Povjereništvo SDA Srebrenica u saopćenju za javnost najoštrije osuđuje ponašanje načelnika općine Srebrenica Mladena Grujičića, koji je organizovao prijem za Milana Jolovića, komandanta ratne jedinice “Vukovi sa Drine“, koja je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima “zaštićene zone“ UN Srebrenica”, navedeno je u saopćenju.