Grubeša: Nije istina da Hrvatska ne sarađuje

Vijesti 03. feb 201812:36 > 15:08
N1

Državni ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša odbacio je u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote navode da Hrvatska ne surađuje na području procesuiranja ratnih zločina što je nedavna ocjena tijela za nadzor provedbe toga procesa u BiH.

Grubeša se u petak u Zagrebu susreo s ministrom pravosuđa RH Draženom Bošnjakovićem te su razgovarali o unaprijeđenju pravne suradnje dviju susjednih zemalja i mogućim problemima u međusobnom pružanju pravne pomoći.

Ocijenio je suradnju s Hrvatskom “na iznimno visokoj razini”, te je istaknuo kako nisu točni navodi nadzornog tijela za provedbu strategije procesuiranja ratnih zločina u BiH koje je ocijenilo da Republika Hrvatska ne surađuje u tome procesu.

„Ja se s time ne slažem i taj njihov zaključak koji je jedanput prošao na Vijeću ministara, na kojoj nisam sudjelovao, ću promijeniti. Taj njihov zaključak da Hrvatska ne surađuje naprosto nije točan. Hrvatska surađuje i mi inzistiramo da se suradnja o procesuiranju ratnih zločina odvija prema potpisanome sporazumu“, rekao je Grubeša za Večernji list BiH.

Pri tome je pojasnio kako dvije države nemaju konkretnih problema, te da je s kolegom Bošnjakovićem razgovarao kako ubuduće provoditi sporazum o izručivanju, jer dosad nije bilo prilike da se vidi kako se taj sporazum provodi u praksi.

Potvrdio je kako BiH ima velikih problema s procesuiranjem ratnih zločina zbog velikog broja osumnjičenih osoba. Stoga se u novoj strategiji predlaže da se što veći broj predmeta prepusti s državnog tužiteljstva na entitetska ili županijska, te da se predmeti za ratne zločine ustupaju drugim državama za osobe koje nisu dostupne bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Ministar Grubeša je naveo i kako je ministar Bošnjaković obećao BiH pomoć u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU s obzirom na nedavno hrvatsko iskustvo.