Stanje prirodne nesreće: Fojnica izvukla deblji kraj

Vijesti 03. feb 201819:28 > 19:46
N1

Kiša koja od sinoć neprestano pada stvorila je velike probleme širom BiH. Rijeka Bosna se izlila u Moštrama kod Visokog. Rijeke su se izlile i u opštini Kiseljak. a stanje prirodne nesreće proglašeno je u tri mjesne zajednice u Fojnici.

Fojnica danas – prva općina u BiH koja je zbog promjene vremena izvukla deblji kraj. Dusina, Gojevići i Bakovići – tri su fojničke mjesne zajednice u kojim je zbog obilnih padavina proglašeno stanje prirodne nesreće. Voda poplavila podrume nekoliko stambenih objekata, a poštedjela nije ni plastenike i poljoprivredna područja.

“Ja ovako možda dva put da pamtim svog vakta…Ja sam sad obilazio nekih pet kilometara. Ima u nekih ljudi šteta, ovaj ovdje plastenik, vrtila, štete ima, mnogo je put oštećen, da se bolje očisti ovi propusti, bilo bi manje štete…”;

“Ogromne su ove krivine, pa nosi, gore mašine pa nasipaju”. N1: Je li i Vaša kuća ugrožena? “Ma nisu kuće, selo je visočije gore, samo dio kuća u Bilićima”, kazali su mještani

Mještani imali sreću da vodostaj opada, kaže načelnik.

“Došlo je do naglog izlijevanja rijeke u jednom dijelu na desnoj i lijevoj strani. Putna komunikacija je u jednom momentu bila prekinuta prema Dusini. To smo već sanirali. Sad sam obišao teren, već je jednim dijelom rijeka smanjena, u opadanju je”, naveo je načelnik Sabahudin Klisura.

A zbog poplava bio zatvoren i regionalni put Kiseljak-Kreševo. Od Fojnice prema Busovači saobraćalo se teže zbog lokvi vode na putu. U Kiseljaku danas zatičemo ovaj prizor. Vatrogasci pokušavaju spriječiti Lepenicu da napravi dalje štete:

“Došlo do začepljenja tih na branama. Mostove smo sad ove odradili gore, sve, sad smo digli ovog dečka da nam pomogne. Ipak veliko drveće naiđe, jake su vode sa obala, dižu komplet drvo sa žilama i onda nam. Nismo očekivali ovo sad, očekivali smo idući mjeseci, u martu, kad se snjegovi otapaju, onda očekujemo. Ovo je nešto vanredno”, ocijenio je Marinko Kukla iz Vatrogasnog društva Kiseljak.

Slična situacija iznenadila i Visočane. Voda začepila šahtove, poplavila saobraćajnice. Na staroj cesti Visoko-Kakanj saobraćaj je bio nakratko obustavljen. Iako je priroda pokazala zube, nema mjesta panici, kažu nadležni.